Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Κατάληψη» στην πλατεία Αριστοτέλους

«Κατάληψη» στην πλατεία Αριστοτέλους Εντονη αντίδραση του μουσικοσυνθέτη στην απόφαση του δήμου να μην του παραχωρηθεί ο χώρος της πλατείας. "Η Αριστοτέλους μού ανήκει, όπως ανήκει σε όλους, αν τολμούν ας με διώξουν" τονίζει ο Μ. Θεοδωράκης.
Εμπλοκή έχει προκύψει με την αυριανή συγκέντρωση του Μίκη Θεοδωράκη και της "Σπίθας" στη Θεσσαλονίκη.
Σε δημόσια ανακοίνωση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών εδώ και μέρες αναφερόταν ότι ο Μίκης Θεοδωράκης ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλου θα μιλούσε την Πέμπτη 9-6 στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Χτες όμως υπήρξε μια πρώτη αρνητική εξέλιξη από τον πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε την απόσυρσή του από τη συγκέντρωση του Μίκη Θεοδωράκη, υποστηρίζοντας ότι αθετήθηκαν τα όσα είχαν συμφωνηθεί σε επικοινωνία που είχε με τον ίδιο τον μουσικοσυνθέτη.
"Επειδή βρέθηκα, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις, προ τετελεσμένων γεγονότων, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμενο της συγκέντρωσης, είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να αποσύρω τη συμμετοχή μου" ανέφερε.
Εμπλοκή υπήρξε όμως και σε ό,τι αφορά τον χώρο της συγκέντρωσης. Θέση της νέας δημοτικής αρχής και του ίδιου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη που την κάνει πράξη εδώ και μήνες είναι μια άλλη διαχείριση της Πλατείας Αριστοτέλους, ενός χώρου ιστορικού και ιδιαίτερα επιβαρημένου από εκδηλώσεις κάθε είδους τα τελευταία χρόνια.
Ετσι, παραχωρείται πλέον με φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντέδρασε έντονα όταν εντελώς αυθαίρετα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Το αίτημα
Την περασμένη Δευτέρα εκπρόσωποι της "Σπίθας" προσήλθαν στον δήμο ζητώντας την Πλατεία Αριστοτέλους, αλλά τους αντιπροτάθηκε η Πλατεία της Αρχαίας Αγοράς στο πάνω μέρος της Αριστοτέλους ή ο χώρος της Νέας Παραλίας πέριξ του αγάλματος Καραμανλή, σε μικρή μάλιστα απόσταση από τον χώρο συγκέντρωσης των "αγανακτισμένων".
Χθες, όμως, υπήρξε έντονη αντίδραση του Μίκη Θεοδωράκη, που σε δήλωσή του έκανε λόγο για "απαγορεύσεις" και "αποκλεισμούς" και προανήγγειλε ότι θα καταλάβει μόνος του την Πλατεία Αριστοτέλους από το απόγευμα της Τετάρτης. Οπως τονίζει, η πλατεία "ως δημόσιος χώρος, μου ανήκει όπως ανήκει σε όλους, και αν τολμούν ας έλθουν να με διώξουν διά της βίας".
Ο Μ. Θεοδωράκης εμφανίζεται να συνδέει την αποχώρηση Μυλόπουλου με το θέμα της Αριστοτέλους, καθώς και το γεγονός ότι και ένας ακόμα υποψήφιος ομιλητής δεν δέχθηκε τελικά να συμμετάσχει.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου