Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης. Η ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ.

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό ZingiberOfficinaleRoscoe,
 γνωστό και ως Ζιντεμέλ στην Ασία,
 ως Τζιντζιμπίρα και τζίτζερ.
 Δεν παράγει καρπούς και πολλαπλασιάζεται μέσω της ρίζας του.
 Τα λουλούδια του αρχικά έχουν πράσινο χρώμα και μετά κόκκινο. Η πιπερόριζα διατηρείται φρέσκια για 2 ή 3 εβδομάδες σε ξερό μέρος και είναι εύγεστη φρέσκια αλλά όταν ξεραθεί και κατόπιν επεξεργασίας μπορεί να συναντηθεί με τη μορφή σκόνης και σιροπιού. Ρίζα τζίντζερ Ενώ προέρχεται από την Ανατολή "μετανάστευσε" στην Αμερική μαζί με τους Ισπανούς και έκτοτε καλλιεργείται στα νησιά της Καραϊβικής.
 Γνωστές οι αφροδισιακές της ιδιότητες, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, δε λείπει δε από την γιαπωνέζικη κουζίνα. Η χαρακτηριστική της γεύση, κάπως καυτερή, νοστιμίζει γλυκά, επιδόρπια, σάλτσες, εξωτικά φαγητά, κοκτέιλ ποτών.
 Στην Τουρκία χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό του σαλεπιού ενώ είναι γνωστή και από την μαντάμ ντυ Μπαρρύ, η οποία χρησιμοποιούσε ένα μίγμα κρόκων αυγών και πιπερόριζας για να προκαλέσει στους εραστές της αλλά και στον ίδιο τον Λουδοβίκο τον ΙΕ΄ ανεξέλεγκτο πάθος. Tζίντζερ για τη γρίπη
 Oι φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ (πιπερόριζα) -που εδώ και αιώνες αντιμετωπιζόταν ως πανάκεια στην Aνατολή- σήμερα πια αναγνωρίζονται και από τη Δύση.
 Aν γυρίσατε στο σπίτι σας και νιώθετε τα προεόρτια της γρίπης να σας τριγυρίζουν, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχετε κομμάρες και μυϊκούς πόνους, κάντε, πριν πέσετε για ύπνο, ένα 15λεπτο καυτό ποδόλουτρο με 1-2 ρίζες φρέσκου τζίντζερ ή 2-3 κουταλάκια τζίντζερ σε σκόνη.

7 σχόλια:


  1. Η πιπερόριζα είναι το πιο διαδεδομένο και ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο στον πλανήτη, γηγενές των Ινδιών και της Κίνας.

    Η πιπερόριζα είναι κοινώς γνωστή για την αποτελεσματικότητά της ως βοηθητικό της πέψης. Με την αύξηση των πεπτικών υγρών και της σιέλου, η πιπερόριζα ανακουφίζει την δυσπεψία, πόνους από αέρια, διάρροια και συσπάσεις του στομάχου. Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της ναυτίας που σχετίζεται την κίνηση και την πρωινή ναυτία.

    Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πιπερόριζας βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα, τους ρευματικούς και μυϊκούς σπασμούς. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας διεγείρει αποτελεσματικά την κυκλοφορία του αίματος, αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα, καθαρίζοντας το έντερο και τα νεφρά, και θρέφοντας το δέρμα. Άλλες χρήσεις της πιπερόριζας συμπεριλαμβάνουν την θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας, και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων μαλακώνοντας και απομακρύνοντας τα φλέγματα από τους πνεύμονες. Η πιπερόριζα μπορεί επίσης να βοηθήσει την μείωση του πυρετού ζεσταίνοντας το σώμα και αυξάνοντας την εφίδρωση. Επίσης, η πιπερόριζα μπορεί να συντελέσει στην αραίωση του αίματος και στην μείωση της χοληστερίνης που την καθιστούν χρήσιμη για την θεραπεία της καρδιοπάθειας.


    .


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα πεθανουμε ποτε κουφαλα νεκροθαφτη (αν ακουμε τον Δασκαλο Νιωτη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Έχεις δίκιο Γιώργο ότι λέει ο Δάσκαλος είναι νόμος.Κάτι για τον βήχα έχουμε Δάσκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα σας κι απο εμενα καλη εβδομαδα να εχετε ολοι σας. Η φιλοσοφια της θετικοτητας εχει αποτελεσματα στον καθενα προσωπικα, ειναι θεμα πως εισπραττεις αυτο που ζεις. Να ειστε ολοι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή