Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης.Έξυπνοι τρόποι για να ανακουφιστείτε από τη δυσπεψία

Μόλις σηκωθήκατε από το τραπέζι και αισθάνεστε το στομάχι σας να αντιδρά περίεργα στο γεύμα που μόλις καταναλώσατε; Έχει ήδη περάσει μια ώρα από την τελευταία φορά που φάγατε και εξακολουθείτε να αισθάνεστε το στομάχι σας πρησμένο σαν να φάγατε μόλις τώρα; Αισθάνεστε δυσφορία ή ναυτία ή ακόμη και τάση για εμετό;
 Ή μήπως κυριαρχεί ένα αίσθημα καψίματος; Αν κάτι απ΄ όλα αυτά συμβαίνει συχνά ή κάθε φορά που τρώτε ένα από τα γεύματά σας, τότε πιθανώς μιλάμε για μια «στομαχική αδιαθεσία» ή δυσπεψία. Εάν δεν έχει υπάρξει κάποια ιατρική διάγνωση για τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας θα το ονομάσει «δυσπεψία» ή «κακή πέψη».
 Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Ευφροσύνη Λεβέντη, η δυσπεψία είναι συνηθισμένη και συσχετίζεται πάντα με τη λήψη φαγητού ή ποτού. Το είδος του φαγητού, αν και από τους περισσότερους ασθενείς αναφέρεται ότι σχετίζεται µε δυσπεπτικά ενοχλήµατα, στις περισσότερες µελέτες δεν έχει αποδειχθεί ότι παίζει τόσο σηµαντικό ρόλο. Συχνότερα ενοχοποιούνται για δυσπεψία ποτά ή φαγητά όπως ο καφές, το αλκοόλ, τα καυτερά φαγητά, το γάλα, τα λαχανικά και τα βαριά λιπαρά.
 Ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το επίμονο άνω κοιλιακό άλγος για το οποίο δεν υπάρχει ακριβές αίτιο που το προκαλεί, είναι η λειτουργική δυσπεψία. Πιο συγκεκριμένα με τον όρο αυτό εννοούμε την δυσπεψία εκείνη για την οποία υπεύθυνες είναι µία ή περισσότερες µη σαφώς καθοριζόµενες διαταραχές στον τρόπο «λειτουργίας» του πεπτικού (π.χ. κακός συντονισµός της κινητικότητας των διαφόρων τµηµάτων του εντέρου, «υπερευαισθησία» του στοµάχου στην αντίληψη διαφόρων ερεθισµάτων, διαταραχές της λειτουργίας του νευρικού συστήµατος που ρυθµίζει τη λειτουργία του εντέρου κ.ά.).
 Τα συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας ενεργοποιούνται όταν τρώμε. Μερικές φορές η δυσφορία αρχίζει αμέσως κατά τη διάρκεια του γεύματος ενώ άλλες φορές μισή ώρα αργότερα. Το φαινόμενο αυτό έχει την τάση να εμφανίζει πολύ συχνά ύφεση και έξαρση για διάστημα περίπου τριών μηνών. Αξίζει όµως να σηµειωθεί ότι στην πλειονότητα των δυσπεπτικών ασθενών (περίπου στο 60%), παρά τον εκτεταµένο και ενδελεχή έλεγχο, δεν ανευρίσκεται κάποια «ειδική» αιτία για την δυσπεψία.

12 σχόλια:

  1. Η δυσπεψία συχνά συνδέεται με την ανθυγιεινή διατροφή και το στρες, τα οποία έχουν επίπτωση στη σωστή λειτουργία του στομάχου. Για να προλάβετε τα προβλήματα της δυσπεψίας, καλό είναι να αποφεύγετε τα λαδερά και λιπαρά φαγητά αλλά και τo junk food. Η άθληση είναι επίσης σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

    Αν δεν θέλετε να τρέχετε στο φαρμακείο κάθε φορά που σας ταλαιπωρούν καούρες και αυτό το άσχημο αίσθημα φουσκώματος, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα αυτά εύκολα και απλά, με προϊόντα που θα βρείτε στην κουζίνα σας.

    Τα «φάρμακα» της φύσης

    Ένας από τους πιο απλούς και… νόστιμους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία, είναι το λάιμ και το τζίντζερ. Αναμειγνύετε δυο κουταλιές χυμού λάιμ και τζίντζερ με μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, το οποίο μπορείτε να πιείτε ύστερα από ένα βαρύ γεύμα.

    Αν σας φαίνεται πολύπλοκο, απλώς φάτε ένα πορτοκάλι έπειτα από κάθε γεύμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πορτοκάλι βοηθάει αποτελεσματικά το πεπτικό σύστημα και μας εφοδιάζει με θρεπτικές ουσίες.

    Τα ξινά σταφύλια έχουν και αυτά καλή επίδραση στην αντιμετώπιση των πεπτικών προβλημάτων. Τώρα που πλησιάζει η εποχή τους, μην αντισταθείτε στον πειρασμό και προτιμήστε τα σταφύλια για φρούτο, ώστε να αποφεύγετε τη δυσπεψία και άλλες διαταραχές του στομάχου.

    Για την πρόληψη, πάντως, πιείτε ένα ζεστό ρόφημα με λεμόνι πριν από κάθε γεύμα. Ο χυμός του λεμονιού καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτήρια και επομένως της δυσπεψία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ φιλοι του Αμανπιαρε και του φιλου μας Νιωτη. Κατι πηγε στραβα με τις ωρες στον προγραμματισμο και βγηκαμε καπως αργα, ομως δεν πειραζει ειμαστε εδω ανα πασα στιγμη κοντα σας οτι θελησετε. Καλο Σαββατοκυριακο και να ειστε καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..Οι άνθρωποι ποτέ δεν αγαπούν εκείνο που έχουν σίγουρα στα χέρια τους, αλλά εκείνο που εκτίμησαν άλλοι. Αυτό είναι η τύχη των ζωντανών, αυτός είναι ο νόμος του έρωτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου φιλε καλλιμαχε καλο Σαββατο-κυριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλο μεσημερι ρε παιδια! Ψαχνω να σας βρω και σας βρηκα. Ευχομαι να περνατε καλα και το Σαββατοκυριακο να το χαρητε. Δεν σας ειδα το πρωι αλλα δεν πειραζει καλα τα λεμε και τωρα. Κυριε Νιωτη σωστα οσα λετε εγω αν ποτε εχω φουσκωση πινω μια σοδα με λεμονι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φιλε Jimako καλα κανεις οχι σοδες νερο με λεμονι πα πεινης καλο μεσημερι

      Διαγραφή
  6. ΣΑΣ ΠΕΤΥΧΑ ΣΤΟ ΤΣΑΚ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΦΥΓΩ. ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΛΟ Σ/Κ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΝΙΩΤΗ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΚΑΛΛΙΜΑΧΕ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΝΠΙΑΡΕ ΣΟΥ! ΦΩΝΑΞΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Που εισαστε ρε εσεις κρυμμενοι? Γεια σου Τζιμακο ευχαριστω για τις ευχες, Δανη ευχαριστω κι εσενα, εγω το εχω πει σε ολους να συμμετεχουν και οσοι μπορουν εμφανιζονται δεν μπορω να το λεω συνεχεια! Παντως ευχαριστω ολους για την παρουσια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου φιλε Δανη εδω ειμαστε ολοι , καλο Σαββατο-κυριακο και χαλαρα χωρεις ανχος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο έρωτας κρατάει όσο δε βρίσκει ανταπόκριση και φλογίζεται μονάχος του. Αγαπούμε πραγματικά εκείνους που μας αγαπούν, αλλά μόλις καταλαβαίνουμε πως μας αγαπούν και τους χορτάσαμε, η μαγεία εξαφανίζεται. Η βεβαιότητα μας φέρνει τον κόρο, λες και ο έρωτας σκότωσε τον ίδιο τον έρωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή