Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης. ΤΟ ΠΡΑΣΟ.

Αδελφός του κρεμμυδιού και ξάδελφος του σκόρδου.
 Είναι τόσο νόστιμο που η παρουσία του σε συνταγές συχνά παρακάμπτει την απουσία του κρέατος. Το λατινικό του όνομα είναι Allium porrum και ανήκει στην οικογένεια Alliaceae.
Το επιστημονικό του όνομα είναι, κρόμμυον το πράσον του γένους κρόμμυον της οικογένειας λειριοειδών. Light και ευεργετικό Είναι φυτό που βλασταίνει από το πρώτο χρόνο και μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, απλά χρειάζεται να αφήνουμε και μερικά φυτά για ένα χρόνο ακόμα αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρους.
 Διαθέτει ιδιότητες που το καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμο, είναι πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων, σιδήρου, βιταμινών, άριστο τονωτικό, αντισηπτικό και βοηθά στην περίπτωση αναιμίας. Ακόμα περιέχει σημαντικά έλαια, που συμβάλουν στην σωστή γαστρική λειτουργία και κατ’ επέκταση στην όρεξη. Και δεν είναι καθόλου παχυντικό.
 Απο την αρχαιότητα στη διεθνή κουζίνα Ένα λαχανικό που η χρήση του είναι πασίγνωστη από αρχαιοτάτων χρόνων. Στη αρχαιοελληνική κουζίνα με την ονομασία «κρόμμυον το πράσον» και την Ρωμαϊκή με την ονομασία Allium porrum κατείχε σημαντική θέση. Η χρήση του αναφέρεται ακόμη και στη Παλαιά Διαθήκη.
 Ονομαστός από την αρχαιότητα ο «Μυττωτός», μια σάλτσα από φρέσκο μαλακό τυρί, τριμμένο σκόρδο, πράσο, ελαιόλαδο και μέλι. Το πράσο το συναντάμε σε παρά πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο και αυτό οφείλεται στο ότι μπορεί και συνδυάζεται περίφημα με τα κρεατικά, τα ψαρικά τα πουλερικά, τα όσπρια και πολλά άλλα λαχανικά. Μπορεί να καταναλωθεί και ωμό αλλά κυρίως χρησιμοποιείται μαγειρεμένο.

8 σχόλια:

  1. Σήμερα το πράσο είναι γνωστό διουρητικό, χρησιμοποιείται κατά του πρηξίματος ποδιών και χεριών και της κυτταρίτιδας. Πολύτιμο κατά της κατακράτησης υγρών της κόπωσης και της κομάρας.
    Πέρα από νόστιμο λαχανικό, το πράσο έχει και εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες Περιέχει ασβέστιο και ιώδιο. Ιδιότητες: Το πράσο έχει ευεργετική δράση στους νεφροπαθείς. Είναι κατά του αρθρίτη, της αρτηριοσκλήρωσης και βοηθά την καρδιά. Είναι χωνευτικό και δροσιστικό. Χυμός πράσου, πιστεύεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα. Ως κατάπλασμα είναι κατά του πονόλαιμου και καθαρίζει τη φωνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!!!!!!!!!
    Η απογοήτευση είναι πάντα προσωρινή.
    Μόνο οι σκέψεις σου σχετικά με αυτήν μπορεί να είναι μόνιμες...

    Άλλαξε την σκέψη σου σχετικά με το τι σε έχει απογοητεύσει και θα αλλάξεις την ζωή σου. Όλες οι απογοητεύσεις, αν τις δεις από την άλλη τους πλευρά είναι πλεονεκτήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Δάσκαλε καλημέρα σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταυρουλα εσυ τα ξερεις για το πρασο ειναι σεφ και το φτιαχνεις ταχτικα

      Διαγραφή
  4. Καλημερα σας φιλοι του Αμανπιαρε. Στην Νεα Υορκη αρχισαν οι καταστροφες οι φυσικες καταστροφες, εδω σ' εμας αρχισαν οι οικονομικες καταστροφες, οπως και ναχει αυτος ο πλανητης καταστρεφετε. Απορω γιατι την καταστροφη αυτου του πλανητη εμεις την αποκαλουμε εξεληξη? Να ειστε ολοι καλα καλο μεσημερι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κομμάτια
    σηκώθηκες πάλι αργά πρησμένα μάτια
    κίτρινα δάχτυλα ξέχυλα τασάκια
    τέρμα ο καπνός και τα χαρτάκια
    ζεσταίνεις χθεσινό καφέ κουμπώνεις 2 χάπια
    και βγαίνεις έξω για τσιγάρα και φαΐ
    Με τα πόδια
    πόδια και μυαλό που σε πάνε χώρια
    λόγια που σε κόβουνε στα δυο και λόγια
    λόγια που σε καίνε σαν χολή
    και δεν τα θυμάσαι το πρωί
    και δεν τα θυμάσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιωργο μεγαλε σε ευχαριστουμε που μας εγφαψες ξερω που εισαι τα λεμε απο το τηλ. Συνεχεια ταξιδευεις και δεν εχεις χρονο να μας γραφεις καλα ταξιδια φιλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή