Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. Η ΑΓΚΙΝΑΡΑ.

Η αγκινάρα και οι φαρμακευτικές της ιδιότητες Η αγκινάρα εκτός των θρεπτικών της ικανοτήτων, έχει και αξιόλογες ιαματικές ιδιότητες.
 Και πρώτο, επειδή δε περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, δίνεται σα καλή τροφή στους σακχαροδιαβητικούς
. Αφ ετέρου η πικρή ουσία που περιέχει η αγκινάρα, η κιναρίνη, είναι αντιπυρετική. Αφέψημα δε ή εκχύλισμα της ρίζας και των από του στελέχους εκφυομένων φύλων της αγκινάρας έδωσε άριστα αποτελέσματα, χορηγηθέν σε υπακτικές παθήσεις (ίκτερο, κίρρωση, χολοκυστίτιδα, λιθίαση κλπ.) Ο Γάλλος ιατρός Brel, εφαρμόζοντας τη μέθοδο αυτή σε 60 ασθενείς, παρατήρησε αύξηση της διουρήσεως, κανονισμό της εντερικής λειτουργίας και υποχώρηση των από του ήπατος συμπτωμάτων, άλλοτε άλλη, μετά βελτιώσεως της γενικής καταστάσεως.
 Και το μεν αφέψημα των φύλλων της αγκινάρας λαμβάνεται ψυχρό με ζάχαρη σε δόση τριών ποτηριών την ημέρα, το δε υδροαλκοολικό εκχύλισμα σε καταπότια των 15 εκατοστών του γραμμαρίου έκαστο και σε δόση 8 τέτοιων καταποτίων ημερησίως.
Το έγχυμα της αγκινάρας σε λευκώ κρασί συνεστήθη κατά των ρευματισμών, της αρθρίτιδας, του ίκτερου, της χρόνιας διάρροιας και της λιθιάσεως. (A. Narodetzki). Τα φύλλα χορηγούνται και γενικώς ως διουρητικά. Λόγω της περιεχομένης τανίνης σε αυτή, η αγκινάρα και τα φύλλα είναι στυπτικά, τονωτικά και ενδείκνυται σε φυματικούς.
 Από παλαιοτέρων χρόνων φημολογούντο οι αφροδισιακές ιδιότητες της αγκινάρας, γιατί αυτή εθεωρείτο και θεωρείτε ότι κινεί την αφροδίσια ορμή. Από πολλούς θεωρείται γαλακταγωγός και τα φύλλα τους δίνονται σαν τροφή στα ζώα και μάλιστα στις γαλακτοφόρους αγελάδες. Το κάτω μέρος των λεπύρων της αγκινάρας και η ανθοδόχη περιέχουν εκτός από άφθονες λευκωματοειδές ουσίες και ινουλίνη, η τέφρα δε αυτής ίσως ίχνη μαγγανίου.
 Η κιναρίνη που περιέχεται στα φύλλα είναι ουσία τοξική, που εκκρίνεται από το γάλα των φύλλων, καθιστά αυτό ερεθιστικό για το στομάχι, προκαλεί εμετούς, κωλικούς κλπ.

5 σχόλια:

  1. Αγκινάρα. Πολύτιμο φάρμακο για το συκώτι και τη χολή.

    Η αγκινάρα, πέρα από ένα εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί κι ένα πολύτιμο φάρμακο. Ωμή ή μαγειρεμένη θεωρείται σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο. Καθαρίζει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά, ωφελεί τα νεφρά, το συκώτι και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρα από εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο ενώ περιέχει βιταμίνες A, B, C ασβέστιο και φώσφορο. Τα συστατικά της αγκινάρας είναι χολαγωγά και διουρητικά. Πιστεύεται επίσης ότι έχουν την εξαιρετική ιδιότητα να απομακρύνουν τη χοληστερίνη από το αίμα.Η αγκινάρα, θεωρείται ότι είναι κατά της αρτηριοσκλήρωσης και της ανεπάρκειας συκωτιού. Είναι επίσης τονωτική, κατά των διαλειπόντων πυρετών, κατά του τερτατέου πυρετού, κατά της ιδρωπικίας, κατά των παθήσεων του συκωτιού ακόμη και των ρευματισμών. Δρά επίσης κατά της πέτρας των νεφρών, του ικτέρου ενώ είναι καρδιοτονωτική και καθαριστική του αίματος. Στο εμπόριο συναντάμε φάρμακα που έχουν παρασκευασθεί με τα συμπυκνωμένα συστατικά της αγκινάρας σε μορφή δισκίων και σε υγρή μορφή, σε σταγόνες ακόμα και σε αμπούλες για ενέσεις ενδοφλέβιες ή ενδομυϊκές πάντα με ιατρική υπόδειξη. Πράσινα φύλλα αγκινάρας με πολύ λίγο νερό που θα φθάσει στο σημείο του βρασμού (χωρίς να βράσει), για τρεις ώρες και εν συνεχεία θα σουρωθεί βοηθούν για την τόνωση των μαλλιών με μασάζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -ευχαριστω πολυ για το αρθρο σου Νιωτη- εμεις την πινουμε αρκετα σπιτι την αγκιναρα κι ας ειναι πικρη- την μαγειρευουμε πολες φορες και σαν λαδερο φαγητο- αυτα που γραφεις ειναι απολυτως σωστα και αληθινα-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ? ΑΛΛΗ Η ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΗ ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΕ ΦΥΛΛΑ ΒΟΤΑΝΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε Λουκα οταν δεν? εχουμε προβλημα υγειας την μαγειρευουμε, μας κανη καλο!!!! οταν εχουμε προβλημα την βραζουμε και πεινουμε 2.3 ποτηρια καθε πρωι και αυτο λεγεται θεραπεια, να εισαι καλα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή