Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Μαζι μας ο βοτανολογος Νιωτης. Παγκόσμια επιδημία η παχυσαρκία ΠΡΟΣΕΞΤΕ.......

Η παχυσαρκία, ξεχωριστό νόσημα, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών παθήσεων, αποτελεί στις μέρες μας παγκόσμια επιδημία, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άτομα άνω των 15 ετών είναι υπέρβαρα και 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι έως το 2015 οι υπέρβαροι θα έχουν φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι τα 700 εκατομμύρια παγκοσμίως.
 Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι, όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται να γιγαντώνεται, καθώς για τα επόμενα 50 χρόνια ο Π.Ο.Υ. προβλέπει ότι το υπολογιζόμενο προσδόκιμο επιβίωσης αναμένεται να μειωθεί αισθητά λόγω της παχυσαρκίας.
 Αντίστοιχα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, ‘απειλώντας’ και ‘υποθηκεύοντας’ την ενήλικη ζωή των παιδιών μας. Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που διεξήγαγε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.) σε μαθητές Δημοτικού στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται συνεχής και σταθερή αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας σε ποσοστά που κυμαίνονται από 7,2 τοις εκατό έως και 20,7 τοις εκατό.
 Μάλιστα, σε περσινή έρευνα, χρηματοδοτούμενη από τον Π.Ο.Υ., σε μαθητές της Δ΄ Δημοτικού βρέθηκε ότι σχεδόν τα μισά παιδιά (ποσοστό 42 τοις εκατό) ήταν υπέρβαρα ή και παχύσαρκα.
  Παγκόσμια επιδημία η παχυσαρκία

16 σχόλια:

  1. Η παχυσαρκία και η αντιμετώπισή της

    Παχυσαρκία είναι η υπερβολική συσσώρευση λίπους, κυρίως κάτω από το δέρμα, το υποδόριο λίπος όπως λέγεται, αλλά και σε διάφορα άλλα όργανα του σώματος.

    Σε φυσιολογικούς ενήλικες το λίπος του σώματος κυμαίνεται από 12% έως 20% του συνολικού βάρους. Ένας απλός τρόπος για τη μέτρηση της παχυσαρκίας είναι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το βάρος του σώματος, σε κιλά, δια του τετραγώνου του αναστήματος, σε μέτρα. Παραδείγματος χάριν αν ένα άτομο είναι 70 κιλά και έχει ύψος 1,70 μέτρα, ο δείκτης μάζας σώματός του υπολογίζεται διαιρώντας το 70 δια του 1,70 στο τετράγωνο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο δείκτης μάζας σώματος είναι 70 δια 2,9, ίσον με 24. Όταν ο δείκτης μάζας σώματος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 είναι φυσιολογικός, όταν κυμαίνεται μεταξύ 26 και 30 έχουμε α' βαθμού παχυσαρκία, μεταξύ 31-40, β' βαθμού παχυσαρκία και μεταξύ 41 και 50 γ' βαθμού παχυσαρκία. Ο δείκτης αφορά ενήλικες, άνδρες και γυναίκες.

    Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν, ότι υπάρχει παχυσαρκία, όταν το σωματικό βάρος του ατόμου υπερβαίνει κατά 20% - 30% το ιδανικό βάρος για το φύλλο και την ηλικία του ατόμου αυτού.

    Όσον αφορά τα αίτια της παχυσαρκίας, το πιο συνηθισμένο είναι η πρόσληψη με το φαγητό μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων, απ' αυτές που χρειάζεται το άτομο για τις ημερήσιες ανάγκες του. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία ορισμένων ενδοκρινών αδένων.

    Οι θερμιδικές ανάγκες ενός ατόμου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία το φύλο, το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής. Έτσι ένας άνδρας ηλικίας 25-50 ετών χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 2700 θερμίδες καθημερινά, ενώ μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας περίπου 2000 θερμίδες.

    Η παχυσαρκία αυξάνει κυρίως τον κίνδυνο για υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, και μέσω αυτών τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Έτσι ένα άτομο με βάρος 45% πάνω από το φυσιολογικό έχει 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει σακχαρώδη διαβήτη, απ' ότι ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος.

    Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τρωτε μονο οταν πεινατε παιδια ,και να πινεται πολλα νερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα φιλαρακια μου
    να εχετε ενα ομορφο και δημιουργικο σαββατοκυριακο
    απολαυστε τον ηλιο και τη ζεστη γιατι ο θεος ειναι με το μερος μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα δασκαλε καλο Σαββατοκυριακο, καλημερα φιλοι μου. Εγω Νιωτη μου πινω 6 λιτρα νερο την ημερα και τα νεφρα μου κανουν υπερωριες. Το νερο ειναι ζωη. Μια καλημερα στους Σταυρουλα, Δανη, Βετα, Λουκα, Ερωτοκριτο, Τζιμακο, & σε οποιο φιλο η φιλη μας αγαπα και μας παρακολουθει. Το Αμανπιαρε ειναι εδω & ξεχωριζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -καλλιμαχε καλημερα σε βλεπουμε καθε μερα-νιωτη πες μας πληροφοριες για τα οσπρια-θελω γενικη αποψη-ευχες σε ολους να περνατε καλα-χαιρετιζω και τα αλλα παιδια-τζιμμυ-λουκα-δανη-ερωτοκριτο-φωτη-καλο πρωινο-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φωτη εμφανισου σε ζηταει η παρεα του Αμανπιαρε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΧΘΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΕΛΑ, ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ. ΚΥΡΙΕ ΝΙΩΤΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ, ΤΑ ΣΠΟΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΩΡΑ ΣΑΣ ΚΑΛΗ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΒΕΤΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΒΛΕΠΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε λουκα τα κουκουναρια μειωνουν την ορεξη και ειναι κατα της παχυσαρκιας , οι σποροι των κουκουναριων ειναι πλουσιοι σε πρωτεινες ψευδαργυρο και υγιεινα λιπη να τρως αφοβα !!

      Διαγραφή
  8. Χαιρετιζω την παρεα, σημερα δεν εχω αρθρο ετοιμαζω κατι πολυ καλο γι αργοτερα. Θελω να ρωτησω τον Καλλιμαχο για τα ωραρια των αρθρων, Καλημερα σε ολους αλλα δεν βλεπω τον παλιοφιλο Φωτη και στεναχωριεμε, ΦΩΤΗ θα σου βαζουμε απουσιες, ειναι δυνατον να μην εμφανιζεσε στο Αμανπιαρε? ΠΕΡΙΜΕΝΩΩΩΩΩΩ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα Τζιμμυ δεν υπαρχουν ωραρια, απλα κανουμε μια συνοχη να ειναι τα αρθρα ομοιομορφα μεταξυ τους. Τι αλλο ετοιμαζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα και καλό σαββατοκύριακο φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι...ΟΜΟΡΦΑ να περνάτε...να είστε ΚΑΛΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χαιρετω ολους τους φιλους !!!! καλο Σαββατο-κυριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι κακες στηγμες της ζωης υπαρχουν...για να μας κανουν να εκτιμουμε περισσοτερες
    τις καλες...Αν δεν εχεις πληγωθει δεν μπορεις να πεις οτι εχεις ζησει...
    Η ευτυχια ειναι ενα ονειρο...ειναι ενας τροπος για να ταξιδευεις.
    'Εαν δεν μαθαινεις πανω απο στα δικα σου λαθη,τοτε δεν εχει νοημα να τα κανεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κυρια Βετα αυριο θα γραψουμε για τα οσπρια ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή