Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ. Αγωνία για 11.000 εργαζόμενους στον «Μαρινόπουλο»...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων έξω από το κατάστημα της οδού Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη)Αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε χθες η εταιρεία Μαρινόπουλος, που διαθέτει 480 καταστήματα με 11.000 εργαζόμενους. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του καταιγισμού των αιτημάτων πιστωτών της αλυσίδας με κύριες παρεμβάσεις ώστε να απορριφθεί το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99, το Πολυμελές Πρωτοδικείο ανέβαλε τη συζήτηση για την Παρασκευή 1η Ιουλίου προκειμένου να παρίστανται μεγάλοι πιστωτές της «Μαρινόπουλος», μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες κ.λπ.). Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων έξω από το κατάστημα της οδού Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη) Το δικαστήριο εξέδωσε πάντως απόφαση απαγόρευσης αναγκαστικών εκτελέσεων στη «Μαρινόπουλος» έως την Παρασκευή που θα εκδικαστεί το αίτημα, αλλά είναι όλα ανοιχτά αν τελικά θα προστατεύσει την εταιρεία και θα εγκριθεί η υπαγωγή της στο άρθρο 99.
 Η εταιρεία επί της ουσίας ζητά να εκδοθεί διαταγή προσωρινής προστασίας μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, οπότε θα εκδικαστεί η κύρια αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99, προκειμένου να συνεχιστεί η τροφοδοσία των καταστημάτων και να αναζητήσει από κοινού λύσεις με τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές. Προσδοκά ότι στο μεσοδιάστημα θα μπορούσε να εμφανιστεί επενδυτής για να συζητήσει επί νέου σχεδίου. Αν το δικαστήριο δεν εγκρίνει την προστασία από τους πιστωτές, ο κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» και χρεοκοπίας είναι παραπάνω από υπαρκτός.
 Για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης που προτείνει η «Μαρινόπουλος» σε αυτή τη φάση και προβλέπει την πλήρη αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεων σε βάθος 15ετίας, προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν τουλάχιστον τα 2/3 των πιστωτών της, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα καθώς μπορεί οι τράπεζες και μεγάλοι προμηθευτές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την εταιρεία, όπως υποστηρίζουν νομικές πηγές, εν τούτοις εκατοντάδες άλλοι προμηθευτές προβάλλουν αντιρρήσεις και δεν αποκλείεται να επιδιώξουν την πτώχευση της εταιρείας. Πηγές της εταιρείας «Μαρινόπουλος» με τις οποίες συνομίλησε η «Εφ.Συν.» υποστήριξαν πως «δεν υπήρχε άλλη επιλογή εδώ που είχαν οδηγηθεί τα πράγματα καθώς οι αιτήσεις για διαταγές πληρωμής ήταν καθημερινές και υπήρχε ενδεχόμενο πτώχευσης». Σε ανακοίνωση της «Μαρινόπουλος» σημειώνεται πως «η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Είναι μονόδρομος καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μιας βιώσιμης οικονομικής μονάδας με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της διοίκησης». Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Μαρινόπουλος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον όμιλο Σκλαβενίτη για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.
 Το φιλόδοξο σχέδιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών είχε στόχο, μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρεία να διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διέθετε η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα ενώ θα προχωρούσε μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου Επρόκειτο ουσιαστικά για μια στρατηγική κίνηση για την επιστροφή του Ομίλου Μαρινόπουλου στην ανάπτυξη. Πρακτικά η συμφωνία αναμένονταν να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος, γεγονός που αποτελούσε μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρείας στην ανάπτυξη. Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Μαρινόπουλος κατέληξε σε συμφωνία χρηματοδότησης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Στόχος της συμφωνίας ήταν η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, να αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.
 Τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η λειτουργία τεσσάρων αναμορφωμένων καταστημάτων της εταιρείας με νέο σήμα και λογότυπο, ωστόσο μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησαν εκ νέου τα προβλήματα της εταιρείας με τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με την Σκλαβενίτης. «Το δίκιο σου εργάτη να μην το παραδώσεις, την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις» ήταν το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από τα κεντρικά γραφεία του Μαρινόπουλου στον Αλιμο μαζί με τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων, μόλις έμαθαν τις δυσμενείς εξελίξεις.
 Ζητούν από την εργοδοσία και την κυβέρνηση τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και καμία καθυστέρηση στην καταβολή όλων των μισθών και των επιδομάτων του Ιουνίου. «Δεν πρέπει να περάσει ο διαχωρισμός ανάμεσά μας, να απαντήσουμε ενωμένοι», τονίζουν. Σήμερα αναμένεται να βρεθούν ξανά έξω από τα κεντρικά γραφεία στον Αλιμο. Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προχώρησαν οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη. Σε ρόλο μεσολαβητή το υπουργείο
 Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι το βασικό μέλημα και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ τραπεζών, Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη.] Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα μετάσχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, το οποίο χθες εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει: «Το υπουργείο από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της. »Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου