Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΠΕΙΡΑΙΑΣ.....Τόλμησε ο Δήμος Πειραιά!!!...Απάλλαξε από τέλη όλους με οικογενειακό εισόδημα ως 6000 ευρώ!...

d.s. peiraia 2014_moralisΤην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των δημοτών με χαμηλό οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μέχρι 6.000 Ευρώ και των ατόμων με αναπηρία άνω του 80%, το ατομικό εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνάει τα 12.000 Ευρώ, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά σε πρόσφατη συνεδρίαση του. Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση κατά 50% των τελών για τους πολύτεκνους. Η εισήγηση του θέματος έγινε από την Αντιδήμαρχο, Αθηνά Γλύκα. Γλύκα Η κυρία Γλύκα , μίλησε για ένα μεγάλο στοίχημα της νέας Δημοτικής Αρχής να αποδείξει εμπράκτως, τη στιγμή που οι δημότες έχουν χορτάσει από «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», τις προθέσεις της απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. «Βέβαια, θαυματοποιοί δεν είμαστε, οπότε καλούμαστε μέσα στα όρια των αντικειμενικών δυνατοτήτων μας, οικονομικών και χρονικών, να προσδιορίσουμε τους συγκεκριμένους συντελεστές» τόνισε.
 Η πρόταση Η αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ περιορισμένες εκ του νόμου, οι κατηγορίες των πολιτών για τις οποίες προβλέπεται είτε μείωση, είτε απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη και επομένως πρότεινε, με βάση την εισήγηση της οικονομικής επιτροπής, τη μείωση κατά 50% των ανταποδοτικών για πολυτέκνους, όπως η ιδιότητα αυτή ορίζεται στο νόμο, δηλαδή από τέσσερα παιδιά και άνω, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 Ευρώ και η οικία στην οποία κατοικούν, να είναι μέχρι 80τ.μ. Πρότεινε επίσης, την απαλλαγή σε άτομα με αναπηρία μέχρι 80% με ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 Ευρώ και η οικία στην οποία κατοικούν, να είναι μέχρι 80 τ.μ. Μώραλης Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη, ο οποίος πρότεινε, πέρα από τις μειώσεις και απαλλαγές που προέβλεπε η εισήγηση, την πλήρη απαλλαγή των απόρων από τα δημοτικά τέλη. Και αυτό παρά, όπως τόνισε, τις δυσκολίες και το «άνοιγμα» που καλείται να διαχειριστεί η διοίκηση. Κάρλες:
 Μέσω ανταποδοτικών η εξόφληση του ΙΚΑ Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αναστάσιος Κάρλες αφού ενημέρωσε ότι σαν μέλος της οικονομικής επιτροπής έχει ψηφίσει το θέμα, υποστήριξε ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να μπουν στα ανταποδοτικά και άλλες υπηρεσίες, όπως είναι η υπηρεσία πρασίνου. Μίλησε ακόμα για δάνειο του Δήμου που αφορά υποχρεώσεις προς την εφορία και το ΙΚΑ, εξηγώντας ότι οι περισσότερες απ’ αυτές τις υποχρεώσεις, προέρχονται από εργαζομένους στην καθαριότητα. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Κάρλε, μπορεί να μπει ποσό για την εξυπηρέτηση του δανείου, στα ανταποδοτικά, αφού το προβλέπει ο νόμος.
Και επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στο να αποκτήσει προϋπολογισμό ο Δήμος, με βάση αυτά που ζητάει και το παρατηρητήριο και το υπουργείο. Πρότεινε τέλος να συμπεριληφθεί και αυτό στην απόφαση, σημειώνοντας ότι αν ψηφιστεί και πάει στηνΑποκεντρωμένη Διοίκηση , θα είναι δύσκολο μετά να μπει το ποσό αυτό. Μελά: Γενναίο αλλά το …καταψηφίζουμε Εκ μέρους του «Λιμανιού της Αγωνίας» η Δημοτική Σύμβουλος Σταυρούλα Μελά δήλωσε ότι άκουσε με χαρά τη γενναιότητα που έδειξε ο Δήμαρχος απέναντι στους άπορους πολίτες, υπενθυμίζοντας όμως ότι σχετικές προτάσεις που θα επέκτειναν την παροχή ελάφρυνσης, έναντι και περισσότερων ομάδων, έγιναν από την παράταξη στην οποία ανήκει και στην οικονομική επιτροπή. «Νομίζω ότι αυτή τη γενναιότητα έπρεπε να δείξουμε σε κάθε περίπτωση, και σε περισσότερους δημότες. Δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που έχουν το πρόβλημα, και μάλιστα δεν είναι και μόνο οι άποροι» ανέφερε. Η κυρία. Μελά ενημέρωσε για την πρόθεση της να καταψηφίσει το θέμα, «γιατί πάγια θεωρούμε, και γι’ αυτό και πάγια ζητάμε, τη μείωση των δημοτικών τελών, διότι θεωρούμε ότι η πόλη μας είναι από τις πιο ακριβές πόλεις απ’ αυτή την άποψη».
 Πρότεινε κλείνοντας, την απαλλαγή από τα τέλη των πληγέντων από τις πλημμύρες, ενώ ζήτησε μεταξύ άλλων από τη διοίκηση να προσπαθήσει να υπάρξει μείωση των τελών κατά 50% στους τρίτεκνους και στα άτομα με 67% αναπηρία. Παντελάκη:Να μην πληρώνει κανείς εργαζόμενος Την πλήρη διαφωνία της στο γενικό πλαίσιο της διοίκησης, εξέφρασε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώνουν καθόλου όλα αυτά τα τέλη καθαριότητας. Κάτι που συνδέεται όπως είπε, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα δίνει χρήματα στους Δήμους, για να λειτουργούν το σύνολο των υπηρεσιών και των δομών τους.
 Ωστόσο, χαρακτήρισε καλή την μικρή, όπως είπε, προσπάθεια που γίνεται, λέγοντας ότι συμφωνεί με τις ρυθμίσεις αυτές που φέρνει η διοίκηση. Πρότεινε δε παράλληλα, δεδομένου ότι ο Δήμος Πειραιά έχει από τα πιο ακριβά ανταποδοτικά τέλη σ’ όλη την Ελλάδα, να γίνει μείωση στην κατοικία, με ταυτόχρονη αύξηση των τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις τράπεζες κλπ, που δρουν στα όρια του Δήμου. «Εφόσον οι μισθωτοί έχουν χάσει 40 με 50% του εισοδήματος τους τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια, γιατί δεν είναι δηλαδή ρεαλιστικό να κάνουμε μείωση 50%» αναρωτήθηκε. Από την «Ελληνική Αυγή» ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Κατσαφάδος δήλωσε ότι συμφωνεί στην πρόταση του Δημάρχου για τους απόρους. Πρότεινε δε την ένταξη και των ανέργων, της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας από 80% σε 67%, καθώς να συμπεριληφθούν και οι τρίτεκνοι. Όσο για το αντιστάθμισμα όλων αυτών, ο κ. Κατσαφάδος πρότεινε να αυξηθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη στα ανταλλακτήρια και τα γραφεία των δημοσίων υπηρεσιών.
 Πρότεινε τέλος τη μείωση των τελών και στα κλειστά καταστήματα. Τουμπέκης : Έχει κοστολογηθεί ; Αν υπάρχει μελέτη σχετικά με την πρόταση του κ. Δημάρχου, ζήτησε να μάθει το μέλος της μείζονος μειοψηφίας Χαράλαμπος Τουμπέκης. Αφού επισήμανε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σεβόταν «το Ευρώ του κάθε πολίτη και έκανε σοβαρή πολιτική», ο κ. Τουμπέκης κάλεσε το Δήμαρχο να ρωτήσει για τη μηνιαία ζημία από την πρόταση αυτή, σημειώνοντας ότι αν γίνει αυτό δεν θα έχει καμία αντίρρηση να το ψηφίσει. Δήμαρχος Σχολιάζοντας τις παραπάνω τοποθετήσεις, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόταση, αφού θεωρεί ότι θα έπρεπε να κάνει παραπάνω.
 «Και πάλι με υπερβολή είναι η δικιά μου πρόταση. Με ένα κόστος που είναι σημαντικό, αλλά δεν θα μας πετάξει έξω» είπε απαντώντας και στο ερώτημα του κ. Τουμπέκη. «Δηλαδή η απαλλαγή που λέμε των απόρων, δεν θα είναι τέτοια που να μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε. Δήλωσε τέλος ότι προβληματίστηκε, σαν παράταξη, για να μπορέσει να κάνει μια υπέρβαση, και αυτή μπορούσε να κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου