Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ. Ποιες καλλιέργειες προσδοφόρες με μέλλον και πολλά κέρδη

kalliergeiesΗ αυξημένη ζήτηση για κατεψυγμένα πράσινα λαχανικά και χόρτα καθιστά τις καλλιέργειες προσοδοφόρες, καθώς οι οικονομικές τους αποδόσεις μόνο αδιάφορες δεν μπορούν να θεωρηθούν. Ο λόγος για το σπανάκι , τη ρόκα και τα ραδίκια , που μπορεί να μην έλκουν τους επίδοξους επενδυτές που αναζητούν διέξοδο στον πρωτογενή τομέα, ωστόσο οι οικονομικές αποδόσεις που μπορούν να αποφέρουν οι καλλιέργειες αυτές, μόνο αδιάφορες δεν μπορούν να θεωρηθούν.
 Τα τρία αυτά φυτά, που ανήκουν στην κατηγορία με τα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία καλλιεργούνται για τα πράσινα φύλλα τους, καταναλώνονται είτε ωμά ως σαλάτα όπως το σπανάκι και η ρόκα , είτε βρασμένα ως σαλάτα όπως τα ραδίκια.
 Στα θετικά της καλλιέργειας του σπανακιού είναι ότι καταγράφεται μεγάλη ζήτηση στην εσωτερική αλλά και στην εξωτερική αγορά, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί ως βιομηχανικό και να δώσει επίσης καλό εισόδημα στους παραγωγούς με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μίας ομάδας 12 ατόμων στα Γιαννιτσά που προχώρησαν σε συνεργασία με μία ιταλική εταιρεία, η οποία συγκομίζει και αγοράζει το σπανάκι και το διαθέτει στην αγορά ως κατεψυγμένο.
 Το ραδίκι , που λόγω της υψηλής στρεμματικής απόδοσης μπορεί να αποφέρει σημαντικό εισόδημα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές, με την άρδευση όμως να είναι υποχρεωτική ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να υπάρχει η απαραίτητη υγρασία του εδάφους.
 Η ελκυστική σε οικονομικές αποδόσεις ρόκα , αν και έχει αυξημένες ανάγκες σε αρδευτικό νερό, ιδιαίτερα τις θερμές μέρες του καλοκαιριού, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και γι” αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε όλα τα είδη των εδαφών. Εχει μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να αντέξει μέχρι τους -3ο Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου