Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!...μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ!

Οφέλη για την υγεία
Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.
 Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση, ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλώνονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.
Επομένως, είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.
 Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό. Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.
 Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.
 Προτεινόμενος τρόπος επιλογής Το ροδάκινο έχει σφαιρικό σχήμα και βελούδινη χνουδωτή φλούδα ανάλογα με την ποικιλία (περίπου 50 σήμερα) σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου, του λευκού, του κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου.
Η σάρκα του είναι χυμώδης, με ιδιαίτερα αρωματική γλυκιά και υπόξινη γεύση. Υπάρχουν όμως, αρκετά είδη ροδάκινου που διαφέρουν στο σχήμα, στο άρωμα, στο χρώμα και στη γεύση. Έτσι προκύπτουν τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα, τα μηλοροδάκινα και οι γιαρμάδες (αν και είναι δύσκολο να τους βρεις σήμερα). Γενικά, η ποιότητα του ροδάκινου είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες, ήπια, κρύοι. Εμείς, τα ξεχωρίζουμε αρχικά από την μυρωδιά τους.
 Αυτά που δεν μυρίζουν χαρακτηριστικά τα αποφεύγουμε. Επίσης, δεν πρέπει να είναι χτυπημένα και καλό είναι να τρώγονται πάντα ξεφλουδισμένα, ή πολύ καλά πλυμμένα.

9 σχόλια:

  1. Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία
    Το ροδάκινο περιέχει πρωτεΐνες, ζάχαρη, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.



    Ροδάκινο 100g
    Διατροφικά στοιχεία ανά 100g



    Θερμίδες 40 kcal



    ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 11g

    3%



    - Σάκχαρα 8 g




    - Φυτικές ίνες 2.1 g

    6%



    Λίπος 0 g

    0%



    Πρωτείνη 1 g

    2%



    Βιταμίνη Α 5,1 mcg

    1%



    Βιταμίνη C 6.1 mg

    7%



    Ασβέστιο 8 mg

    1%



    Σίδηρος 0.09 mg

    4%



    Κάλιο 194 mg

    6%



    Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις U.S συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
    ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus


    Οφέλη για την υγεία
    Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.

    Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση, ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλώνονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν. Επομένως, είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα καλη εβδομαδα σε ολους παιδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτέ δεν θα μάθεις την αληθινή χαρά,
    έως ότου έχεις αληθινά αγαπήσει,
    και ποτέ δεν θα καταλάβεις
    τι είναι ο πόνος,
    έως ότου την χάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα φιλόσοφε καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα καλη εβδομαδα Σταυρουλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ. ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΜΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΛΟΙ ΠΙΣΩ ΑΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΚΙ ΕΡΧΟΜΟΥΝΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΝΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΕΓΩ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΣΩ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου φιλε λουκα καλο χειμωνα να πω? ειναι νωρις ακομη, τελος καλα να ειμαστε ολοι και να εχουμε υγεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας φιλοι μου. Με μεγαλη καθυστερηση σας χαιρετω. Τρεχαματα.......Καλη εβδομαδα και ναστε ολοι ευτυχισμενοι. Παμε γερα Νιωτη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα φιλε καλλιμαχε!!να εισαι καλα θα τα πουμε απο κοντα αυτες της ημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή