Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Θανατηφόρο ασθένεια μεταφέρουν οι «ιπτάμενες αλεπούδες» της Αυστραλίας

Οι αξιωματούχοι υγείας προειδοποίησαν τους πολίτες της Βικτώριας να μην έρχονται σε επαφή με το είδος φρουτοφάγων νυχτερίδων - ή «ιπτάμενες αλεπούδες», όπως συχνά αναφέρονται λόγω του παρουσιαστικού τους, καθώς εμφανίστηκε σε ένα από αυτά μια θανατηφόρος ασθένεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί και στους ανθρώπους.
Ο ανώτερος υπάλληλος υγείας, Dr John Carnie, ανέφερε ότι μία νεκρή νυχτερίδα που εντοπίστηκε στο Bairnsdale στις αρχές Ιουνίου βρέθηκε θετική στον ιό Lyssavirus, μία σπάνια αλλά θανατηφόρα ασθένεια, η οποία είναι μεταδιδόμενη και στον άνθρωπο.

Τα κατοικίδια ζώα βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο να μολυνθούν από την ασθένεια, καθώς οι νυχτερίδες συχνά φωλιάζουν σε οπωροφόρα δέντρα. Ο Dr Carnie δήλωσε ότι 9 βικτωριανές νυχτερίδες βρέθηκαν θετικές στον ιό από το 1996. Ο ιός μεταδίδεται με το γδάρσιμο ή το τυχόν δάγκωμα της εν λόγω νυχτερίδας.

«Παρόλο που είναι γνωστό ότι πολλές νυχτερίδες είναι θετικές στον ιό, είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν περιπτώσεις στις οποίες ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Μόνο δύο περιστατικά έχουν αναφερθεί και τα δύο στο Κουίνσλαντ» είπε ο Dr Carnie, για να προσθέσει ότι μόνο εκπαιδευμένοι εθελοντές ή έμπειροι εργαζόμενοι της άγριας φύσης μπορούν να έρχονται σε επαφή με τις νυχτερίδες και συστήθηκε ο εμβολιασμός τους.
Σε περίπτωση δαγκώματος ή γδαρσίματος από το συγκεκριμένο είδος νυχτερίδας συνιστάται να πλένεται η περιοχή με σαπούνι και νερό και να ζητείται εγκαίρως ιατρική βοήθεια.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου