Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Τα ελλείμματα φρενάρουν το ράλι στα βιοκαύσιμα

Η παραγωγή βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ επιδοτείται από την κυβέρνηση με 45 σεντς το γαλόνι Σε παγκόσμια υπερδύναμη στην παραγωγή αιθανόλης αναδεικνύονται οι ΗΠΑ, οι οποίες τη στιγμή που η Ευρώπη συζητά την εισαγωγή του βιοκαυσίμου Ε10 έχουν προχωρήσει στην επόμενη φάση, δηλαδή στη χρήση του Ε15 (καύσιμο με περιεκτικότητα 15% σε αιθανόλη).
Η μεγάλη εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου, σε συνδυασμό με την κρίση λόγω της έκρυθμης κατάστασης σε πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την Ουάσινγκτον να προωθήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Στόχος Ηδη από το 2007 η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους είχε καταρτίσει σχέδιο με σκοπό τον πενταπλασιασμό της παραγωγής βιοκαυσίμων μέχρι το 2022, έτσι ώστε να φτάσει τα 163 δισεκατομμύρια λίτρα ετησίως.
Το 2010 η παραγωγή έφτασε τα 45 δισ. λίτρα αναγορεύοντας τις ΗΠΑ στον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος Μπους, όμως, επιβάλλεται η εκτεταμένη χρήση μειγμάτων καυσίμου με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθανόλη, και μάλιστα από όλα τα οχήματα.
Τον περασμένο Ιανουάριο η αμερικανική υπηρεσία περιβάλλοντος (ΕΡΑ) αποφάσισε να επιτρέψει την τροφοδοσία με το Ε15 των Ι.Χ. αυτοκινήτων και μικρών φορτηγών με έτος κατασκευής μεταξύ του 2001 και του 2006.
Απώτερος στόχος είναι το Ε15 να εγκριθεί προς χρήση από όλα τα οχήματα και τα βενζινοκίνητα μηχανήματα όπως σκάφη, χλοοκοπτικές μηχανές και αλυσοπρίονα.
Η χρήση του συγκεκριμένου βιοκαυσίμου εκτιμάται ότι θα αυξήσει πολύ σύντομα την αγορά αιθανόλης στις ΗΠΑ ανεβάζοντας την παραγωγή σε 90 δισ. λίτρα ετησίως.
Πέρα από την ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών μορφών καυσίμων, μία απόφαση που ενισχύει την παραγωγή βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ ευνοεί και την οικονομία αρκετών πολιτειών, όπως η Αϊόβα, όπου καλλιεργείται η πρώτη ύλη της αιθανόλης, το καλαμπόκι.
Είναι βέβαιο ότι η αιθανόλη από καλαμπόκι θα αποκτήσει σταδιακά μέχρι το 2022 ένα μερίδιο στην αγορά της τάξης των 68 δισ. λίτρων.
Η Αϊόβα παράγει το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας αιθανόλης των ΗΠΑ και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την παραγωγή βιοκαυσίμων, τα οποία επιδοτούνται από την αμερικανική κυβέρνηση με 45 σεντς ανά γαλόνι.
Καθυστερήσεις Ολο το σχέδιο όμως απειλείται με σοβαρές καθυστερήσεις. Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, αρνήθηκε να επιτρέψει τη διάθεση του Ε15, με την αιτιολογία ότι θα απαιτηθούν σημαντικές δαπάνες κρατικών κονδυλίων για την εγκατάσταση νέων αντλιών και την κατασκευή δικτύου αιθανόλης, σε μια χρονική συγκυρία που η αμερικανική οικονομία απειλείται από το υπερβολικό της έλλειμμα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πέρα από τους Ρεμπουμπλικάνους έχει απέναντί του και κάποιους δημοκρατικούς γερουσιαστές έχει περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο να καταθέσει νέο σχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο είναι άγνωστο αν θα συμπεριλαμβάνονται οι απαιτούμενες δαπάνες για τη μετατροπή των σταθμών ανεφοδιασμού ώστε να παρέχουν στους καταναλωτές και το καύσιμο Ε15.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
madam@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου