Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Το νοσοκομείο έμεινε φάντασμα

Ηταν νοσοκομείο στο παρελθόν, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί. Εντάχθηκε στον κατάλογο των Ολυμπιακών Εργων για να γίνει διαγνωστικό κέντρο ή Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.
Μέχρι το 2009 το ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε ενοίκιο. Τελικά ο χρόνος πέρασε χωρίς να γίνει καμία ενέργεια, ώστε να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Γ' ΚΠΣ, οι ημερομηνίες πέρασαν και έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Το κτήριο επιστράφηκε στους ιδιοκτήτες και, πρόσφατα, ξηλώθηκε και η πινακίδα που γνωστοποιούσε στους περαστικούς τη μελλοντική του χρήση.
Πρόκειται για το πρώην Β' νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στην οδό Φράγκων, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εντάχθηκε στη λίστα των Ολυμπιακών Εργων το 2002 με προϋπολογισμό 4,2 εκατ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ, με ευθύνη υλοποίησης από τη ΔΕΠΑΝΟΜ, ώστε να λειτουργήσει ως διαγνωστικό κέντρο. Οι εργασίες ξεκίνησαν και σταμάτησαν αρκετές φορές, καθώς προέκυψαν προβλήματα με τη στατικότητα του κτηρίου, αλλά και ύπαρξη νερών στα θεμέλια. Το 2009 γινόταν φανερό ότι δεν θα προλάβει να ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ και αναζητήθηκαν χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ. Τελικά οι ημερομηνίες χάθηκαν και το έργο έμεινε χωρίς χρηματοδότηση, αν και μέχρι τότε είχε καταβληθεί 1,5 εκατ. ευρώ σε ενοίκια.
«Από τις αρχές του 2009 σταμάτησαν να καταβάλλονται ενοίκια», τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», Δημήτρης Γούναρης, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκε το κτήριο. «Διαπιστώθηκε ότι το κτήριο ήταν ακατάλληλο, καθώς υπήρχαν προβλήματα στατικότητας, αλλά και λόγω της περιοχής που βρίσκεται. Ετσι, η τότε υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αποφάσισε να εγκαταλειφθούν τα σχέδια μετατροπής του κτηρίου σε πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο», καταλήγει ο Δ. Γούναρης.
Ομως οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης αποδίδουν την εγκατάλειψη των σχεδίων για τη λειτουργία του κτηρίου ως διαγνωστικού κέντρο σε άλλες αιτίες. «Τα σχέδια για λειτουργία διαγνωστικού κέντρου στο κτήριο έπλητταν ιδιωτικά συμφέροντα γι' αυτό και εγκαταλείφθηκαν.
Θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να καλύπτει τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Στρατής Πλωμαρίτης. Χαρακτηρίζει την εγκατάλειψη του κτηρίου «τεράστιο σκάνδαλο» και «τρανταχτό παράδειγμα που καταδεικνύει τη διάλυση και την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας».
Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

www.enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου