Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΕΕ: Κανένα ίχνος ραδιενέργειας στα τρόφιμα από την Ιαπωνία

Τη διαβεβαίωση ότι δεν ανιχνεύθηκαν ίχνη ραδιενέργειας στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε την Τετάρτη ένας αξιωματούχος της ΕΕ, μία εβδομάδα αφότου η ΕΕ ζήτησε από τα κράτη- μέλη να πραγματοποιήσουν ελέγχους.
«Έχουμε ένα σύστημα ελέγχου σε λειτουργία, κάποια από τα μέλη το χρησιμοποιούν ήδη» σημείωσε ο Φρεντερίκ Βινσέντ, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επίτροπου για θέματα υγείας Τζον Ντάλι. «Τίποτε δεν έχει ακόμη ανιχνευθεί» πρόσθεσε ο κ. Ντάλι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η ΕΕ κάνει ελάχιστες εισαγωγές από την Ιαπωνία, οι οποίες πέρσι έφτασαν τα 65 εκατομμύρια ευρώ. Τα κράτη- μέλη της ΕΕ ελέγχουν και τον αέρα για ίχνη ραδιενέργειας.
Κλειστές 25 πρεσβείες στο Τόκιο
Στο μεταξύ, στο Τόκιο, 25 πρεσβείες έχουν κλείσει προσωρινά τις πόρτες τους μετά από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ανάμεσα στις πρεσβείες που είναι κλειστές βρίσκεται η Γερμανία, η Ελβετία και η Φινλανδία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο.
«Από τις 25 πρεσβείες, οι οκτώ από αυτές λειτουργούν έξω από το Τόκιο ή την Ιαπωνία. Οι υπόλοιπες έχουν στείλει το προσωπικό τους στο σπίτι και αξιολογούν την κατάσταση κάθε ημέρα» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου