Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ. Συγκλονιστική μαρτυρία: Έξι μήνες κλείνει ο παλαιότερος κρατούμενος στην Α.Δ. Καβάλας!...

Συγκλονιστική μαρτυρία: Έξι μήνες κλείνει ο παλαιότερος κρατούμενος στην Α.Δ. ΚαβάλαςΚραυγή αγωνίας και απελπισίας ακούγεται από τα υπόγεια του Αστυνομικού Μεγάρου Καβάλας, εκεί όπου στοιβάζονται οι κατ’ ευφημισμών προσωρινά κρατούμενοι. Με αφορμή την υπόθεση των 24 συλλήψεων για ναρκωτικά έρχεται για πολλοστή φορά στο φως η τραγική ιστορία των κρατητηρίων της Α.Δ. Καβάλας όπου φιλοξενούν –παρανόμως- ακόμη και 6 μήνες ανθρώπους που κρίθηκαν προφυλακιστέοι και περιμένουν να δικαστούν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου αστυνομικών υπαλλήλων, Νίκο Ίμβρο, οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια είναι τριτοκοσμικές με τους ίδιους τους αστυνομικούς να αναλαμβάνουν ρόλο φίλου, γιατρού, φαρμακοποιού και κοινωνικού λειτουργού ώστε να κρατούν τους κρατούμενους ήρεμους, αφού στερούνται βασικά δικαιώματα όπως ο προαυλισμός για μήνες.
 Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι οι φυλακές Κομοτηνής είναι ασφυκτικά γεμάτες και δεν δέχονται άλλους συλληφθέντες με αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν –παράνομα καθώς υπάρχει εισαγγελική παραγγελία για προφυλάκιση και όχι κράτηση- στα κρατητήρια για 2, 3 ακόμη και 6 μήνες. Οι ιστορίες που εκτυλίσσονται εκεί κάτω και τα ανθρώπινα δράματα που ζουν οι αστυνομικοί που καλούνται να φυλάνε τους κρατούμενους τους κάνουν να αγανακτούν, να θέλουν να φύγουν και από την άλλη να προσπαθούν δείχνοντας ανθρωπιά και φιλότιμο να βοηθήσουν ανθρώπους που στερούνται ακόμη και τα βασικά.
 «Να μας δει ο ήλιος, έχουμε ασπρίσει…
 Όπως απέδειξε το προηγούμενο ρεπορτάζ μας μόνον υπερβολικά δεν είναι όσα μας περιέγραψε ο πρόεδρος του σωματείου αστυνομικών υπαλλήλων Νίκος Ίμβρος για τις συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια της Α.Δ. Καβάλας καθώς νωρίς το απόγευμα δεχθήκαμε τηλεφώνημα κρατουμένου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του περιγράφοντας μας την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια και ζητώντας απελπισμένα όλοι οι κρατούμενοι να μεταφερθούν επιτέλους σε κανονική φυλακή ζητώντας παράλληλα την συνδρομή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να δουν την άθλια κατάσταση που επικρατεί. Διαβάστε την συγκλονιστική μαρτυρία: «Δεν είναι εγκληματική οργάνωση, αυτοί όλοι εδώ οι άνθρωποι πίνουν ναρκωτικά, εγώ πάλι είμαι για άλλη υπόθεση προφυλακισμένος, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που είναι προφυλακισμένοι για άλλη υπόθεση που άλλος σε 2 μέρες κλείνει 6 μήνες.
 Γίνεται ένας χαμός, οι τουαλέτες εδώ πέρα είναι τόσο βρωμιά, ο ένας κοιμάται δίπλα στον άλλον άντρες πράματα, δεν χωράμε δεν κάνουμε, σκοτάδι, έχουνε ασπρίσει όλοι από το σκοτάδι γιατί ο άλλος έχει 6 μήνες και είναι σαν.. πως το λένε έχει ασπρίσει το δέρμα του. Θέλουμε να πάρετε το Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τηλέφωνο και να έρθουν εδώ πέρα και να μας στείλουν στην φυλακή, δεν έχουμε πρόβλημα τι είναι αφού μας προφυλακίσανε να μας στείλουν στην φυλακή. Από Καβάλα σας καλώ από τα κρατητήρια, τώρα που πιάσανε την εγκληματική οργάνωση που λένε εγκληματική οργάνωση γιατί δεν είναι εγκληματική οργάνωση, αυτοί όλοι είναι ναρκομανείς. Τι εγκληματική οργάνωση, για το χόρτο;
 Αυτοί τρέμουν τα ναρκωτικά, όλοι. Να μας πάρουν από εδώ και να μας στείλουν στις φυλακές, έχουν θέσεις στην Λάρισα έχουν θέσεις στα Γρεβενά, στα Διαβατά, δηλαδή πρέπει σώνει και καλά να μας στείλουν στην Κομοτηνή; Δεν έχουμε πρόβλημα σε ποια φυλακή να πάμε, να μας δει ο ήλιος αυτό είναι το πρόβλημα μας. Να έρθει το ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δει πως είναι οι τουαλέτες βρωμάνε, σήμερα άμα δείτε έχουμε εδώ πέρα τρεις σακούλες σκουπίδια και βρωμάνε και είναι δίπλα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου