Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΣΜΟΣ. 700.000 Αργεντινοί πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη αντικυβερνητική κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας!

Αντιμέτωπη με εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένους ανθρώπους που κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες και πολλών άλλων πόλεων της Αργεντινής βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης η Πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρσνερ.
 Οργισμένοι με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την εξάπλωση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς και ανησυχώντας ότι η Κίρσνερ θα παρατείνει επ' αόριστον την παραμονή της στην εξουσία μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, οι Αργεντινοί πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη αντικυβερνητική κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας.
 Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της Αργεντινής, οι διαμαρτυρόμενοι έφτασαν τις 700.000. Οι αποκαλούμενοι κασερολάσος (caserolazos) - εκ των μαγειρικών σκευών που κρατούν στα χέρια τους -, που αποτελούν φορείς ενός έντονου συμβολισμού για τους Αργεντινούς καθώς επαναφέρουν στη μνήμη την οικονομική πανωλεθρία που υπέστη η χώρα τους πριν από μία δεκαετία, συγκεντρώθηκαν για ακόμη μία φορά γύρω από τον εμβληματικό οβελίσκο που δεσπόζει στην Πλάσα ντε λα Ρεπούμπλικα (Πλατεία της Δημοκρατίας) του Μπουένος Αϊρες και κατευθύνθηκαν προς το προεδρικό μέγαρο.
 Στα χέρια τους κρατούσαν πανό πάνω στα οποία διάβαζε κανείς: «Βάλτε ένα τέλος στην εγκληματικότητα», «Αρκετά με τη διαφθορά», «Πείτε όχι στη αναθεώρηση του Συντάγματος». Με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αργεντινή είναι πλήρως αποδυναμωμένα και αδυνατούν να αντιταχθούν στις πολιτικές της Κριστίνα Κίρσνερ, οι όποιες προσπάθειες διαμαρτυρίας, έχουν πλέον ως αφετηρία το Διαδίκτυο.
 Πρωτεργάτες αυτού του διαδικτυακού κινήματος διαμαρτυρίας είναι η Μαριάνα Τόρες, μια 41χρονη χωρισμένη μητέρα τριών παιδιών, και ο εισαγγελέας Μαρτσέλο Μοράν. Αμφότεροι ισχυρίζονται πως είναι εντελώς ανεξάρτητοι και δίχως δεσμούς με οποιαδήποτε πολιτική οργάνωση ενώ οι 8 συνολικά ιστότοποι που διαχειρίζονται μετρούν, σύμφωνα τους ίδιους, περισσότερους από 200.000 followers. «Οι άνθρωποι αισθάνονται πως δεν τους αντιπροσωπεύει κανείς πλέον. Αυτό είναι το παράπονο όλων
 Ο κόσμος ζητά από την αντιπολίτευση να κινητοποιηθεί και η κυβέρνηση να ακούσει» δήλωσε η Τόρες. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.
 Παρότι δεν αναφέρθηκε ευθέως στην πορεία, σε ομιλία της την ημέρα της διεξαγωγής της η Κριστίνα Κίρσνερ υποστήριξε τις πολιτικές της που σύμφωνα με την ίδια συνέβαλαν στο να διασωθεί η Αργεντινή από τη χειρότερη οικονομική κρίση που γνώρισε ποτέ καθώς και στο να μην εμπλακεί στην πιο πρόσφατη κρίση του 2008.
 «Κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής, η διακυβέρνηση μιας χώρας είναι εύκολη υπόθεση. Δοκιμάστε όμως να κυβερνήσετε μια χώρα όταν αυτή καταρρέει, όπως ακριβώς κατέρρεε το 2003, το 2008 ή το 2009» δήλωσε η Κίρσνερ στους πολίτες της Αργεντινής, ζητώντας τους παράλληλα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εκστρατεία της για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, της βιομηχανίας και της στέγασης.
 «Μην εγκαταλείπετε ποτέ, ούτε καν στις πιο δύσκολες στιγμές, γιατί είναι αυτές οι στιγμές που ένας ηγέτης έχει την ευκαιρία να δείξει ποιος πραγματικά είναι» ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την ομιλία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου