Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. Κατι οφελιμο και θρεπτικο...Η ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ!

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη μελιτζάνα;
 Η μελιτζάνα ανήκει στην οικογένεια των φυτών Solanaceae , στην οποία ανήκουν η τομάτα, η πιπεριά και η πατάτα.
 Παρόλο που γενικώς θεωρείται λαχανικό, στην πραγματικότητα είναι φρούτο.
 Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιτζάνας, οι οποίες διαφέρουν στο χρώμα (από βαθύ μωβ έως λευκό), το σχήμα και το μέγεθος. Η μελιτζάνα κατάγεται από την Ινδία, αλλά καλλιεργούταν προϊστορικά και στην Κίνα και την Κεντρική Ασία. Στο Δυτικό κόσμο έγινε γνωστή περίπου 1500 χρόνια πριν, ενώ τα πολλά αραβικά και αφρικανικά ονόματα που έχει μαζί με την έλλειψη ονομάτων στα αρχαία ελληνικά ή τα ρωμαϊκά υποδεικνύουν ότι εισήχθηκε στη λεκάνη της Μεσογείου από τους Άραβες.
Για αιώνες μετά την εισαγωγή της στην Ευρώπη χρησιμοποιούταν κυρίως ως διακοσμητικό φυτό, παρά ως τρόφιμο. Μάλιστα, ίσως εξαιτίας της ιδιαιτέρως πικρής γεύσης των πρώτων ποικιλιών, είχε αποκτήσει άδικα τη φήμη ότι μπορεί να προκαλέσει παραφροσύνη, λέπρα ή και καρκίνο. Μετά το 18 ο αιώνα, όταν καλλιεργήθηκαν νέες ποικιλίες, άρχισε να αποκαθίσταται η φήμη της και να αποκτά σημαντική θέση ως τρόφιμο.
 Τι προσφέρει στον οργανισμό μου;
 Η μελιτζάνα (μαγειρεμένη) αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, βιταμίνης Β 1 (θειαμίνη), βιταμίνης Β 6 (πυριδοξίνη) και καλή πηγή βιταμίνης νιασίνης (Β 3 ), μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυλλικού οξέος.
 Στην ωμή μελιτζάνα οι ποσότητες καλίου, μαγγανίου και φυλλικού οξέος είναι μέχρι και διπλάσιες.

2 σχόλια:

  1. Αντιοξειδωτική δράση – καρδιοπροστατευτικός ρόλος

    Όπως προαναφέρθηκε, η αντιοξειδωτική δράση της επικεντρώνεται σε μία ανθοκυανίνη, την nasunin. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία αυτή προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Είναι γνωστό ότι οι ελεύθερες ρίζες υπάρχουν και δημιουργούνται από διάφορες αιτίες (άγχος, τροφή, υπεριώδης ακτινοβολία, μόλυνση ατμόσφαιρας κα) στο σώμα μας. Μπορούν και επιτίθενται είτε στην κυταρρική μεμβράνη των κυτάρρων (και πιο συγκεκριμένα στο λιπιδικό τους τμήμα) είτε στον πυρήνα αλλάζοντας το γενετικό τους υλικό. Έτσι γίνεται φανερό ότι οποιαδήποτε ουσία που εμποδίζει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών αποτελεί ουσιαστικά έναν τύπο 'ασπίδας' του οργανισμού μας. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά και η μελιτζάνα ανήκει στην κατηγορία εκείνη των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία καθώς προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας κατά της επικίνδυνης δράσης των ελευθέρων ριζών.

    Παράλληλα, πειράματα επίσης σε ζώα έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα βρέθηκε ότι η υποχοληστερολαμική αυτή δράση δεν οφείλεται μόνο στην nasunin, αλλά και σε άλλες ουσίες (κυρίως τερπένια), αλλά και στην καλή περιεκτικότητά της σε διαιτητικέ ίνες, που βρίσκονται στο λαχανικό αυτό. Συνεκτιμώντας και την αντιοξειδωτική της δράση, παράλληλα με την υποχοληστερολαιμική, στοιχειοθετούμε τον καρδιοπροστατευτικό ρόλο της μελιτζάνας που πολλοί επιστήμονες διατείνονται σήμερα.

    Εγκεφαλικές λειτουργίες

    Η μελιτζάνα είναι ένα τρόφιμο που προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας. Εμποδίζει την υπεροξείδωση των λιπών (από τις ελεύθερες ρίζες) των εγκεφαλικών κυττάρων, προασπίζοντας την ακεραιότητα και τη λειτουργική δομή τους. Παράλληλα αποτελεί καλή πηγή Mg, ενός ιχνοστοιχείου που φαίνεται να προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου (στο μαγνήσιο αποδίδονται εν μέρει και οι αυξημένες ανάγκες ατόμων με στρες πχ μαθητών σε περίοδο εξετάσεων για σοκολάτα). Έτσι μία μερίδα μελιτζανοσαλάτα περιέχει 25 περίπου mg μαγνησίου, δηλαδή το 10% των ημερήσιων αναγκών μας. Τέλος, η μελιτζάνα είναι καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β και κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, φυλλικού και πυριδοξίνης, βιταμινών που η έλλειψή τους σχετίζεται με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και συνεπώς και του εγκεφάλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα απο τα ωραιοτερα κι ευλογημενα λαχανικα που τρωγεται σε πολλες μορφες και ειναι κατα του καρκινου Ευχαριστουμε Νιωτη για τις ιδεες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή