Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μαρινόπουλος-Σκλαβενίτης: Σε κίνδυνο το εγχείρημα; Εξελίξεις και ανατροπές στο μεγάλο deal...

Σε αναζήτηση κεφαλαίων φέρεται ότι βρίσκεται η Σκλαβενίτης προκειμένου να καλύψει τη λειτουργία των καταστημάτων του δικτύου Μαρινόπουλος στο κρίσιμο διάστημα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017, με την έκδοση της δικαστικής απόφασης για το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106 βθ, που θα ανοίξει τον δρόμο στη νέα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ, να εκκρεμεί. Σύμφωνα με την Καθημερινή, λίγα πλέον χρήματα έχουν μείνει προς εκταμίευση από τη λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για το πώς θα καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης, εάν δεν εκδοθεί εγκαίρως η δικαστική απόφαση.
 Πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν ότι τα χρήματα επαρκούν μεν για την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι δυνατή η καταβολή του μισθού Δεκεμβρίου. Αν και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναζητούν εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που καθυστερήσει δραματικά η έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο, με την οποία θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τη συμφωνία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση κανείς δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια, ούτε οι τράπεζες ούτε ο Σκλαβενίτης ούτε πολύ περισσότερο ο Μαρινόπουλος
. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αρχικής συμφωνίας στην ενδιάμεση χρηματοδότηση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ συμμετείχαν με 55 εκατ. ευρώ οι τράπεζες, με 15 εκατ. ευρώ ο Σκλαβενίτης και με 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος. Τα χρήματα είχαν προϋπολογισθεί για τις ανάγκες λειτουργίας του Μαρινόπουλου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016. Την ίδια ώρα, χαμηλές παραμένουν οι πωλήσεις στα 80 καταστήματα του Μαρινόπουλου, τα οποία διαθέτουν περί τους 3.000 βασικούς κωδικούς προϊόντων, τη λειτουργία των οποίων βεβαίως έχει αναλάβει ο Σκλαβενίτης. Σε κάποια καταστήματα παρατηρείται κάποια κίνηση, σε άλλα όχι και τούτο εξαρτάται από την περιοχή, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.
 Ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι επικρατεί και στους εργαζομένους του Μαρινόπουλου, οι εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα σειρά συναντήσεων με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ακόμη και με τις δικαστικές αρχές προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της υπόθεσης. «Κανείς δεν μπόρεσε να δεσμευθεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο υιοθετήθηκε από όλους η αντίληψη του κόστους που θα επιφέρει για τους εργαζομένους και τους μισθούς τους και όχι μόνο μια πιθανή καθυστέρηση πέραν του τέλους Δεκεμβρίου, όπου και τελειώνει η ενδιάμεση χρηματοδότηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καρφούρ – Μαρινόπουλος, Dia.
 Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι εργαζόμενοι διατηρούν το δικαίωμα να προβούν σε αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης προκειμένου να λάβουν δεδουλευμένα. Πέραν του γεγονότος ότι τελειώνουν τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, υπάρχουν και δύο κρίσιμες ημερομηνίες για την τύχη του Μαρινόπουλου.
 Πρώτον, η 30ή Ιανουαρίου 2017, καθώς τότε λήγει η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης που είχε χορηγηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, όταν είχε κατατεθεί στο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης. Προστασία από τους πιστωτές μπορεί να χορηγηθεί και μετά τις 30 Ιανουαρίου 2017, αλλά θα πρέπει να κατατεθεί σχετική αίτηση και να την εγκρίνει το δικαστήριο. Αλλη κρίσιμη ημερομηνία, βεβαίως, είναι η 14η Φεβρουαρίου 2017, καθώς η μη έκδοση έως τότε των αποφάσεων για όλες τις συμφωνίες εξυγίανσης (του Μαρινόπουλου και θυγατρικών του), θεωρείται διαλυτική αίρεση των συμφωνιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου