Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΥΓΕΙΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Πιο επικίνδυνο το κάπνισμα λίγων τσιγάρων για χρόνια από τα πολλά τσιγάρα σε μικρό διάστημα...

Μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που καπνίζει λιγότερα τσιγάρα για πολλά χρόνια, παρά έναν μεγάλο αριθμό τσιγάρων για λιγότερα χρόνια, σύμφωνα με το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής έρευνας από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος από το κάπνισμα δεν είναι καθόλου αμελητέος.
 Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τζέι Λούμπιν και με τη συμμετοχή του ελληνο-αμερικανού επιδημιολόγου του καρκίνου δρος Δημήτριου Αλμπάνη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 120.000 άτομα επί μια περίοδο άνω των 27 ετών, συσχετίζοντας τον κίνδυνο καπνίσματος με την εκδήλωση στεφαινιαίας νόσου, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.
 Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους καπνιστές που καπνίζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με εκείνους που έχουν συνολικά καπνίσει τον ίδιο αριθμό τσιγάρων με τους πρώτους, αλλά σε μικρότερη χρονική περίοδο. Έτσι, το κάπνισμα 20 τσιγάρων τη μέρα για 50 χρόνια αυξάνει κατά 2,2 φορές τον κίνδυνο για την καρδιά, ενώ το κάπνισμα 50 τσιγάρων για 20 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο κατά 1,7 φορές.
 Και οι δύο καπνιστές έχουν καπνίσει τελικά τον ίδιο αριθμό τσιγάρων, αλλά κινδυνεύει περισσότερο αυτός που τα κάπνισε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό για θέματα ερευνών πάνω στο κάπνισμα «Nicotine & Tobacco Research».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου