Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Ο Αλέξανδρος στο βάθρο του ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΕ Ο ΓΛΥΠΤΗΣ Γ. ΠΑΠΠΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ -ΜΕΤΑ ΑΠΟ 43 ΧΡΟΝΙΑ -ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

Το πρωτότυπο γύψινο έργο Ανεκπλήρωτο παρέμεινε για όσο ζούσε το όραμα του διάσημου γλύπτη Γιάννη Παππά να δει το έργο που φιλοτεχνούσε επί 32 χρόνια, αυτό του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να κοσμεί την πρωτεύουσα της χώρας, αφού οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι στενόμυαλες αντιδράσεις προκάλεσαν μια απίστευτη πολυετή κωλυσιεργία, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει μουσειακό έκθεμα στο εργαστήριο του αποθανών από το 2005 δημιουργού. Ευτυχώς δεν συνέβη το ίδιο και με άλλα εμβληματικά του έργα, όπως τα αγάλματα του Βενιζέλου και του Τρικούπη στη Βουλή, το Άγαλμα της Μητέρας στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, το επιβλητικό άγαλμα του Βενιζέλου στο πάρκο δίπλα από την αμερικάνικη πρεσβεία και πολλά άλλα.
 ​Οι κληρονόμοι και σημερινοί υπεύθυνοι του Εργαστηρίου Γιάννης Παππάς αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα της τοποθέτησης του αγάλματος στο κέντρο της Αθήνας Οι κληρονόμοι και σημερινοί υπεύθυνοι του Εργαστηρίου του, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, δεν το βάζουν κάτω όμως και συνεχίζουν μια προσπάθεια που θυμίζει πραγματικό Γολγοθά, αφού υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει αναλάβει το κράτος την υποχρέωση να αναδείξει μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές προσωπικότητες όλων των εποχών που γέννησε ο τόπος. Και μάλιστα ανέξοδα, αφού το Εργαστήριο Γιάννη Παππά αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της μελέτης και της τοποθέτησης στο σημείο που θα επιλεχθεί.
 Ο πρώην υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας έχει αναδείξει πολλάκις το θέμα με συνεχείς επιστολές και ενέργειες, όμως το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη -αντίστοιχά του και πολύ μεγαλύτερα θαυμάζουν οι επισκέπτες της πόλης των... Σκοπίων- παραμένει στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη- Εργαστήριο Γιάννη Παππά στην οδό Ανακρέοντος 38 στου Ζωγράφου, διαθέσιμο μόνο για τους επισκέπτες του και όχι για τους κατοίκους και τους τουρίστες όλης της Αθήνας. Το πρωτότυπο γύψινο έργο
 Το πρωτότυπο γύψινο έργο ​Το σημείο που προκρίνεται για την τοποθέτησή του είναι μπροστά από τους Στύλους του Ολυμπίου ΔιόςΤελικά, μετά από πολλές περιπέτειες, φαίνεται ότι ο κατάλληλος χώρος που προκρίνεται, και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, είναι η συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Βασ. Σοφίας στους Στύλους του Ολυμπίου Διός (είχαν προταθεί και η πλατεία Κοτζιά καθώς και η Ριζάρειος) και αυτό που απομένει για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες τοποθέτησής του - με όλα τα έξοδα καλυμμένα- είναι το τελικό «οκ» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Εκκρεμεί δε η κατασκευή του βάθρου -προκρίνεται η λύση της χρήσης μπρούτζου, με εκτιμώμενο κόστος 60.000 ευρώ και η μελέτη τοποθέτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου