Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΚΟΣΜΟΣ. Ιταλία: Διάσωση χιλίων προσφύγων και μεταναστών νότια της Σικελίας

Από την Κυριακή το πρωί παρασχέθηκε βοήθεια στους επιβαίνοντες σε δεκατέσσερα πλεούμενα νότια της Σικελίας, σε λιβυκά χωρικά ύδατα, όπως έκανε γνωστό, εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φεντερίκο Φόσσι. Πρόκειται για παροχή βοήθειας στα πλαίσια της σχετικής αποστολής της Frontex, υπό τον συντονισμό του λιμενικού σώματος της Ιταλίας. Οι μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν είναι περίπου χίλιοι πεντακόσιοι. Έντεκα επιχειρήσεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλες τρεις αναμένεται να λήξουν αίσια μέχρι το βράδυ.
 Οι μετανάστες μεταφέρονται σε λιμάνια της Κάτω Ιταλίας και όπως είχε συμβεί και τους περασμένους μήνες, υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στην εξεύρεση χώρων προσωρινής φιλοξενίας και παραμονής.
 Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, από τη σύνοδο των G7 η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γερμανία τόνισε ότι «οι προτάσεις που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι αυτή την στιγμή, σε ό,τι αφορά την κατανομή των μεταναστών ανάμεσα στα διάφορα κράτη μέλη, είναι σαφώς ανεπαρκείς. Σε ότι αφορά τους μετανάστες χρειάζονται κανόνες για να μην αφεθεί μόνη η Ιταλία», ενώ επανέλαβε ότι «η χώρα του προσπαθεί να πετύχει και την κινητοποίηση των ευρωπαίων εταίρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου