Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Φρίκη στο διαδίκτυο ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ - FBI ΚΑΙ EUROPOL ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Δεν μπορεί να το πιστέψει ανθρώπινος νους το υλικό που έχουν στα χέρια τους οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από έφοδο σε δύο σπίτια Ελλήνων, ενός πρώην αστυνομικού ονόματι Δ.Τ. και ενός εν ενεργεία γιατρού ουρολόγου ονόματι Α.Τ..Ο δόκιμος μάλιστα αστυφύλακας αποπέμφθηκε από τη σχολή γιατί είχε στο παρελθόν παρενοχλήσει ανήλικο. Συνολικά 650.000 αρχεία (450 ώρες) με εξαιρετικά σκληρό οπτικοακουστικό υλικό παιδικής πορνογραφίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών. Οι δύο Έλληνες, ηλικίας 35 και 27 ετών συνελήφθησαν κατά την αυτόφωρη διαδικασία, στο πλαίσιο επιχείρησης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 Όπως αποδείχθηκε μετά από 4 μήνες παρακολούθησης, διατηρούσαν λογαριασμό σε ιστοσελίδα του διαδικτύου που βρίσκεται στο εξωτερικό, στην οποία υπήρχε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Η επιχείρηση για τον εντοπισμό τους διεξήχθη σε συνεργασία με την Εuropol και το FBIΗ διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από επικοινωνία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την Εθνική Μονάδα Europol, η οποία, σε συνεργασία με τις αμερικανικές Αρχές (FBI), διεξήγαγε στοχευμένη επιχείρηση για την επίμαχη ιστοσελίδα. Όπως προέκυψε, στην υπόθεση εμπλέκονταν και Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου. Για τον λόγο αυτό, ακολούθησε συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με το FBI, προκειμένου να διακριβωθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη διαχείρισης για τους λογαριασμούς που είχαν δημιουργήσει οι δράστες στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων. Ύστερα από άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και επικοινωνία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκαν οι δύο δράστες, ως διαχειριστές των υπό έρευνα λογαριασμών.
 Πρωινές ώρες της Μεγάλης Δευτέρας, κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν έρευνες στα σπίτια τους, στο Νέο Ηράκλειο και στον Πειραιά. Κατά τις έρευνες αυτές εντοπίστηκαν σε ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) -συνολικού μεγέθους άνω του 1 ΤΒ (Terabyte)- σκληρού υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πέντε εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop). Πρωτοφανές πορνογραφικό υλικό με παιδιά «Στα βίντεο φαίνονται παιδάκια που τα βιάζουν, και στη συνέχεια τα βασανίζουν τσιμπώντας τα με καρφίτσες», αναφέρει στο zougla.gr, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε στην επιχείρηση. «Και δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για πρωτοφανές υλικό.
 Αφού τα βασάνιζαν στη συνέχεια τα έδιναν σε σκυλιά να τα βιάσουν», προσθέτει. Πώς λειτουργούσαν οι δράστες για να καλύπτουν τα ίχνη τους Οι δύο συλληφθέντες αγόραζαν το πορνογραφικό υλικό και στη συνέχεια το μεταπουλούσαν σε ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, στη χώρα μας υπήρξαν χρήστες οι οποίοι αγόρασαν τέτοιο υλικό και για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι θέμα χρόνου να τους εντοπίσει. Οι δύο Έλληνες διακινητές, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη, χρησιμοποιούσαν ρωσικούς server αλλά και proxy. Στη συνέχεια τα βίντεο τα διακινούσαν μέσω του emule. Το FBI και η Εuropol, βοήθησαν στην αποκωδικοποίηση αυτών των server, προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη τους στην Ελλάδα. (Proxy Server: το FBI και η Europol βοήθησαν στην αποκωδικοποίηση) (Εmule-διακινούσαν το πορνογραφικό υλικό με κωδικούς και ονομασίες) Οι τιμές για την αγορά του υλικού
 Οι τιμές για την αγορά του συγκεκριμένου υλικού, διέφεραν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Όπως ανέφερε στο zougla.gr ανώτατος αξιωματικός από το εξωτερικό που συμμετείχε στην επιχείρηση «για παιδάκια 6 έως 12 μηνών το βίντεο κόστιζε μέχρι 2.000 δολάρια. Για παιδιά από 6-10 ετών από 500 μέχρι 1.000 δολάρια». Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι αγοραστές πλήρωναν μέσω paypal, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται «ερασιτεχνικό», αν σκεφτεί κανείς ότι οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να καλυφθούν πίσω από server του εξωτερικού. Όλα τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και αναλύσεις. Με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων μέσω Διαδικτύου, οι δύο συλληφθέντες οδηγούνται στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου