Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Βαρουφάκης: Όχι σε εκλογές ή δημοψήφισμα ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ BROOKINGS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Επτά μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Πέμπτης στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς της εταίροι», η οποία επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς. Την ίδια στιγμή, διέψευσε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών, ενώ επεσήμανε ότι η επίλυση του ελληνικού δράματος χρέους του 2010, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το 2015 θα αποδειχθεί ότι έχει μεγάλη σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενο Grexit είναι πρωτίστως αντι-ευρωπαϊκό.
 «Θα συμβιβαστούμε για να καταλήξουμε σε μία γρήγορη λύση αλλά δεν θα οπισθοχωρήσουμε άτακτα. Θα δεχθώ οποιουσδήποτε όρους μας προταθούν εφόσον βγάζουν νόημα»Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μια γρήγορη λύση, υπογραμμίζοντας ότι «όσο περισσότερο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερο διαρκεί η ασφυξία στην οικονομία». «Η ρευστότητα στην Ελλάδα στερεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα συμβιβαστούμε για να καταλήξουμε σε μία γρήγορη λύση αλλά δεν θα οπισθοχωρήσουμε άτακτα.
 Θα δεχθώ οποιουσδήποτε όρους μας προταθούν εφόσον βγάζουν νόημα» τόνισε. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα αφήγηση ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών». «Η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν διασώθηκε ποτέ», υπογράμμισε, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ένα «νέο συμβόλαιο» με τους εταίρους έως το τέλος Ιουνίου. «Παρόλα αυτά, οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το εύρος και την επιμονή της τρέχουσας κρίσης.
 Προκειμένου να εξηγηθεί πρέπει να ερευνηθούν τα λάθη στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης» εξήγησε. Εξάλλου, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν επειδή η νέα κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους εταίρους της ότι το προηγούμενο πρόγραμμα απέτυχε, προτού συμφωνήσουμε σ΄ ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». «Είναι δύσκολο για τους υπερήφανους θεσμούς να το παραδεχθούν, ειδικά όταν αυτό ζητείται από μια αριστερή κυβέρνηση μιας χώρας που χρόνια τώρα έχει εξαντλήσει την υπομονή τους» επεσήμανε. «Η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν διασώθηκε ποτέ», υπογράμμισε, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ένα «νέο συμβόλαιο» με τους εταίρους έως το τέλος Ιουνίου. «Έχουμε το δικαίωμα να ακουστούμε και να αμφισβητήσουμε τη λογική ενός προγράμματος που απέτυχε» πρόσθεσε. Play ButtonreEmbed Την ίδια στιγμή όμως διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για ορισμένες δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της παγκοσμίως».
 «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που διασώθηκε και κατέληξε ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων, όμως τελικά η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συνόδευε τα δάνεια, ήταν λάθος» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. «Όπως ήταν αναμενόμενο, η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικονομία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνης». Ακολούθως, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τις επτά μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για «μια ατζέντα βαθιών μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό και ένα μακροοικονομικά λογικό δημοσιονομικό σχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι επτά μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης -
 Η αντιστροφή της πυραμίδας των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων προς όφελος και της αποτελεσματικότητας, αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου να επανακτηθεί η υποστήριξη του ελληνικού λαού. - Ιδιωτικοποιήσεις που θα στοχεύουν στη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για το απαράδεκτο ξεπούλημα του παρελθόντος με απαιτήσεις ελάχιστης επένδυσης, πάνω από την τιμή που ζητείται, έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοιχία των βραχυπρόθεσμων εσόδων με τη μακροχρόνια αύξηση του ΑΕΠ και πρόβλεψη για συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία από την συμμετοχή στο κεφάλαιο που θα διατηρήσει το κράτος. - Δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αντί για την οριζόντια μείωση των συντάξεων. - Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παροχής πιστώσεων, με την προστασία των αδύνατων και τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων, που θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» ώστε να διαγραφούν τα «κόκκινα δάνεια». - Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. -
Αντιμετώπιση της αδήλωτης απασχόλησης που υπολογίζεται στο 30% της μισθωτής εργασίας και ταυτόχρονη υιοθέτηση έξυπνων, αποτελεσματικών συμβάσεων εργασίας ανάμεσα στις εργοδοτικές και τις εργατικές οργανώσεις. - Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και περιορισμός των μη ανταγωνιστικών πρακτικών που εφαρμόζονται από αυτούς που κηρύττουν ενάντια στη δύναμη των ολιγοπωλίων με αποτέλεσμα να αυξάνουν το περιθώριο τιμής - κόστους στη διάρκεια της ύφεσης. Το πρόγραμμα της Παρασκευής Στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και στις 16.30 το απόγευμα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Στις 18.00 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν. Το Σάββατο, μετά τη λήξη της Συνόδου, ο υπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου