Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ. Δουλέμποροι μαστιγώνουν και ξεγυμνώνουν μετανάστες ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ - ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ

Σοκαριστικές εικόνες αποτυπώνονται σε βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera». Το οπτικοακουστικό υλικό ελήφθη σε περιοχή της Λιβύης από έναν 20χρονο Σύρο μετανάστη, ο οποίος έναντι αδράς αμοιβής κατάφερε να φτάσει στην Ολλανδία μέσω Σικελίας. Δουλέμποροι μαστιγώνουν και ξεγυμνώνουν μετανάστες που δεν έχουν να πληρώσουν για το μακρύ ταξίδι προς μια καλύτερη ζωήΣτο βίντεο-σοκ πρωταγωνιστούν δουλέμποροι, οι οποίοι μαστιγώνουν, εξευτελίζουν και ξεγυμνώνουν μετανάστες που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρήματα για το μακρύ ταξίδι προς μια καλύτερη ζωή.
Ο νεαρός Σύρος, μίλησε για όλα όσα συμβαίνουν λίγο πριν από την αναχώρηση των σύγχρονων δουλεμπορικών που μεταφέρουν εξαθλιωμένους από την πείνα, τις κακουχίες και τα δεινά του πολέμου μετανάστες προς την Ευρώπη. «Ζητούν 1.000 δολάρια το κεφάλι για να τους προωθήσουν στην Ευρώπη. Εγώ μαζί με τον αδελφό μου και τους γονείς μας καταφέραμε να φτάσουμε στην Ολλανδία, πληρώνοντας αδρά κι έτσι δεν μας κακομεταχειρίστηκαν, αλλά αντίθετα μας συμπεριφέρθηκαν με σεβασμό» αποκαλύπτει ο 20χρονος και συνεχίζει: «Εκείνους όμως (σ.σ. τους μετανάστες που εμφανίζονται στο βίντεο) δεν τους συμπεριφέρθηκαν έτσι. Ο καθένας τους είχε μόλις 500-600 δολάρια, τα οποία δεν έφταναν. Τους ζήτησαν να δώσουν τα κινητά τηλέφωνα φίλων ή συγγενών τους.
 Οι δουλέμποροι κάλεσαν στη συνέχεια τα νούμερα που είχαν πλέον στα χέρια τους και ζήτησαν χρήματα εκβιαστικά για να τους μεταφέρουν». Βασανιστήρια και εξευτελισμοί Στο ενδιάμεσο, οι πρόσφυγες υπέστησαν βασανιστήρια και εξευτελισμούς που καταπατούν κάθε έννοια ανθρώπινης ελευθερίας: Μεταξύ άλλων, οι δουλέμποροι τούς μαστίγωσαν, τούς εξύβρισαν και τούς ξεγύμνωσαν μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων «τυχερών» μεταναστών, οι οποίοι είχαν το απαραίτητο χρηματικό κεφάλαιο για να πληρώσουν τους διακινητές. Οι εικόνες που δημοσιεύονται από την Corriere αποκαλύπτουν όλα τα δεινά που υφίστανται οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι στα χέρια των δουλεμπόρων:
 «Μας φέρονται σαν εμπόρευμα» Για τον 20χρονο Σύρο, πιο τρομακτική είναι η παραμονή σε αυτές τις «φυλακές» παρά το ίδιο το ταξίδι. Πριν από το ταξίδι στην Ευρώπη οι μετανάστες συγκεντρώνονται σε «φυλακές», όπου οι δουλέμποροι τούς φέρονται σαν... εμπόρευμα!«Πριν φύγεις για άλλη χώρα, μπορεί να μείνεις στις φυλακές για εβδομάδες ή ακόμη και για μήνες. Εκεί, αν δεν έχει να πληρώσεις σε κακομεταχειρίζονται, σε εξαναγκάζουν να δουλεύεις για αυτούς σαν να είσαι δούλος. Σε αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα και όχι σαν άνθρωπο» είπε ο Σύρος. Καταλήγοντας, αποκάλυψε πως «οι άνθρωποι που εμφανίζονται στο βίντεο να ασκούν βία στους μετανάστες δεν είναι οι αρχηγοί των δουλεμπόρων.
 «Πρόκειται για ένα ολόκληρο κύκλωμα. Εκείνοι είναι υπάλληλοι των αρχηγών, κυρίως Λίβυοι οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σκληροί απέναντι στους μετανάστες, ειδικά στους άντρες» ανέφερε ο 20χρονος. To βίντεο εξασφάλισε ένα Ιταλός γιατρός που μιλούσε αραβικά ύστερα από συνάντησή του με τον Σύρο μετανάστη. Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου - Αποστόλης Αγιοστρατίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου