Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΚΟΣΜΟΣ. Φονικές πλημμύρες στην Αυστραλία ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΝΟΤΙΑ ΟΥΑΛΙΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΜΗΤΙΚΑ ΝΕΡΑ - ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών έπληξε, το τελευταίο 48ωρο, την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και το Σύδνεϋ. Σφοδρές βροχοπτώσεις σάρωσαν το τελευταίο 48ωρο την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κωμόπλη ΝτάνγκοκΑποτέλεσμα των πρωτοφανών βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων ήταν να παρασυρθούν αυτοκίνητα, να καταστραφούν σπίτια και να εκριζωθούν δέντρα σε αρκετές περιοχές. Προβλήματα δημιουργήθηκαν στο τοπικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ αρκετοί δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι καθώς είχαν μετατραπεί σε... ποτάμια. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κωμόπολη Ντάνγκοκ (215 χλμ. βόρεια του Σύδνεϋ).
 Περίπου 215.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Τα σωστικά συνεργεία δέχτηκαν περισσότερες από 8.000 τηλεφωνικές κλήσεις για τη συνδρομή βοήθειας. Σχεδόν 100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τις εστίες τους και από σημεία όπου είχαν παρασυρθεί νωρίτερα λόγω των ορμητικών χειμάρρων. Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, σε ορισμένες περιπτώσεις η ταχύτητα των ανέμων έφθασε τα 135 χλμ./ώρα. Αυστραλιανά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η αυτοθυσία απλών κατοίκων έσωσε ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία του Ματ Φίνεϊ. Ο πρώην αστυνομικός ήταν από τους πρώτους που βοήθησε γειτονές του, οι οποίοι είχαν ανάγκη. Με τη χρήση ενός κάδου απορριμμάτων κατάφερε να απομακρύνει μια γυναίκα που καλούσε σε βοήθεια και βρισκόταν σε γειτονικό σπίτι. «Ξύπνησα νωρίς και προσπάθησα να πάω δουλειά. Δεν μπορούσα να βγω έξω λόγω της κακοκαιρίας.
 Το νερό είχε καλύψει την αυλή. Άκουσα μια γυναίκα να καλεί σε βοήθεια. Την είδα να κρατιέται από τον φράχτη. Βγήκα έξω. Κολύμπησα προς το μέρος της, σκεπτόμενος πως θα μπορούσα να την απομακρύνω. Τότε ήταν που είδα τον κάδο απορριμμάτων» εξήγησε σε δηλώσεις του ο Ματ Φίνεϊ, ο οποίος ήδη αποκαλείται «ήρωας» από κατοίκους της πόλης. Χωρίς να χάσει χρόνο, απομάκρυνε με τον ίδιο τρόπο και άλλους γείτονες, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί από ορμητικούς χειμάρρους. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεκρών. Πρόκειται για την Robyn McDonald (70 ετών), τον Colin Webb (79 ετών) και τον Brian Wilson (72 ετών). Η 70χρονη έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να σώσει τον σκύλο της. Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται επί ποδός. Όσοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους διαμένουν σε προσωρινό καταφύγιο που έστησαν οι διασώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου