Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

ΚΟΣΜΟΣ. Κατάχρηση εξουσίας ΜΙΖΟΥΡΙ, ΑΪΝΤΑΧΟ, Ν. ΚΑΡΟΛΙΝΑ: ΥΠΕΡΒΑΛΛΩΝ ΖΗΛΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩΠΛΑΤΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΑΛΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δολοφονία του 50χρονου Αφροαμερικανού από έναν λευκό αστυνομικό στο Τσάρλεστον της Ν. Καρολίνα. Ο αστυνομικός διαπληκτίστηκε με τον 50χρονο Αφροαμερικανό πριν τραβήξει το όπλο και τον πυροβολήσει πισώπλατα οκτώ φορές Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που τράβηξε το επίμαχο βίντεο, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά για το τραγικό συμβάν, προηγήθηκε διαπληκτισμός ανάμεσα στους δύο άνδρες. Όπως ανέφερε, ο αστυνομικός φαινόταν να ελέγχει πλήρως την κατάσταση και να μη χρειάζεται να κάνει χρήση πυρών κατά του 50χρονου. «Πριν αρχίσω να κινηματογραφώ, ήταν και οι δύο στο έδαφος. Θυμάμαι ότι ο αστυνομικός είχε τον έλεγχο της κατάστασης» είπε, μιλώντας στο NBC, o Φέλντιν Σαντάνα. «Είχε θέσει υπό έλεγχο τον Σκοτ (το θύμα). Προσπαθούσε να ξεφύγει από το taser (ηλεκτρονικός εκκενωτής), ωστόσο ουδέποτε χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη συσκευή εναντίον του (αστυνομικού)» πρόσθεσε.
 «Όπως βλέπετε στο βίντεο, απλώς τον πυροβόλησε στην πλάτη. Αμέσως κατάλαβα πως είχα στα χέρια μου κάτι σημαντικό» επεσήμανε επίσης ο αυτόπτης μάρτυρας. Τον «ξήλωσαν» Μετά την εξέταση του βίντεο, και πάρα τον αρχικό του ισχυρισμό πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα, σε βάρος του Μάικλ Σλάγκερ απαγγέλθηκε κατηγορία για φόνο. Παράλληλα, αποτάχθηκε από το σώμα. Ο 33χρονος Μάικλ Σλάγκερ υποστήριξε αρχικά πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα, ωστόσο το ερασιτεχνικό βίντεο «έκαψε» τον ισχυρισμό αυτόνΟ ίδιος είχε υποστηρίξει αρχικά ότι φοβόταν για τη ζωή του, όταν ο Σκοτ πήρε από τη ζώνη του το taser.
 Ωστόσο, το ερασιτεχνικό βίντεο «έκαψε» τον 33χρονο αστυνομικό, καθώς τον δείχνει να πατάει τη σκανδάλη ούτε μία ούτε δύο αλλά οκτώ φορές, την ώρα που το θύμα είχε στραμμένη την πλάτη προς το μέρος του. Η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε σειρά συμβάντων με χρήση υπερβολικής αστυνομικής βίας κατά Αφροαμερικανών και όχι μόνο, που έχουν προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ. Η εκτέλεση εγκύου και μητέρας τριών παιδιών στο Αϊντάχο πριν από λίγες ημέρες, καθώς και οι δολοφονίες του 18χρονου Αντόνιο Μάρτιν (23 Δεκεμβρίου 2014, Μπέρκλεϊ) και του 18χρονου Μάικλ Μπράουν (9 Αυγούστου 2014, Φέργκιουσον)
 στο Μιζούρι είναι ορισμένα μόνο από αυτά τα τραγικά συμβάντα που φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων, σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η συζήτηση για το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει τις προσπάθειες για αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, που θα επιτρέψει σε εκατ. μετανάστες να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει τις έντονες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων (ελέγχουν Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου