Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ 2015 Στην ουρά με ραντεβού!...

Οι ουρές επιστρέφουν στις εφορίες, καθώς περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να συνωστιστούν στις κατά τόπους ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία που έχει δοθεί είναι μόλις 15 ημέρες, χρονικό περιθώριο το οποίο φαίνεται ήδη ότι δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία.
 Απαραίτητη η φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη ακινήτου στην εφορία, για την κατάθεση των δικαιολογητικών που θα του εξασφαλίσουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως και 60%Βάσει των διορθώσεων στα στοιχεία των ακινήτων τους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά, προκύπτει ότι 50.000 πολίτες δικαιούνται επιστροφή ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ. Για να λάβουν την επιστροφή αυτή θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία δικαιολογητικά όπως τίτλους ιδιοκτησίας και συμβόλαια αγοράς, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αυτό όμως προϋποθέτει τη φυσική ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου παρουσία τους στις κατά τόπους ΔΟΥ μέσα σε 15 ημέρες από τη στιγμή υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης, προκειμένου να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό. Ραντεβού στην εφορία
 Η προθεσμία αυτή φαίνεται στην πράξη να είναι πολύ σύντομη. Αποτέλεσμα; Οι υπάλληλοι της εφορίας επιστρατεύουν τη δοκιμασμένη... πατέντα του ραντεβού. Κλείνουν, δηλαδή, με τους συναλλασσόμενους ραντεβού ακόμη και για αρκετές ημέρες αργότερα, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία να είναι διπλή... Ας σημειωθεί ότι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αφορούν κυρίως ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ημιτελή κτίσματα, για τα οποία προβλέπεται μείωση του φόρου κατά 60%, κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που παρέχουν έκπτωση 20%, καθώς και βοηθητικούς χώρους και θέσεις στάθμευσης, όπου ο φόρος ανά τ.μ. υπολογίζεται με έκπτωση 90% σε σχέση με τους κύριους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου