Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Στέβια: γλυκιά απόλαυση χωρίς θερμίδες. Απο τον βοτανολογο ΝΙΩΤΗ.

H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός πολυετής θάμνος, γνωστός με την ονομασία «Stevia Rebaudiana Bertoni». Οι γλυκιές ιδιότητες των φύλλων της στέβιας ήταν γνωστές για περισσότερα από 1500 χρόνια στους αυτόχθονες της φυλής Γκουαράνι της Παραγουάης, ως γλυκαντικό για τοπικά αφεψήματα, φάρμακα και ως «γλυκιά απόλαυση».
 Το φυτό στέβια ανακαλύφθηκε από τον φυσιοδίφη Δρ Moises Santiago Bertoni το 1887.
Στέβια: γλυκιά απόλαυση χωρίς θερμίδες Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 150 γνωστά είδη στέβιας, αλλά το είδος stevia rebaudiana είναι το μόνο με σημαντικές γλυκαντικές ιδιότητες.
 Οι δραστικές ενώσεις της στέβιας είναι οι γλυκοζίτες στεβιόλης (κυρίως στεβιοσίδη καιρεμπαουδιοσίδη).
Τα φύλλα της στέβιας rebaudiana περιέχουν περίπου 4-15% στεβιοσίδη, μία λευκή μικροκρυσταλλική ουσία (ένωση) όπως και η κοινή ζάχαρη, φυσικό φυτικό γλυκαντικό αλλά με μηδενική θερμιδική αξία και 150-300 φορές ποιογλυκιά από τη ζάχαρη, ανάλογα με την συγκέντρωση κάθε μιας από τις γλυκαντικές ουσίες.

1 σχόλιο:

  1. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι μέρος του άρθρου «Στέβια: γλυκιά απόλαυση χωρίς θερμίδες» της ιστοσελίδας mydiatrofi.gr με link http://www.mydiatrofi.gr/trofi/trofima/votana-baxarika/stevia-glykia-apolafsi-xoris-thermides

    ΑπάντησηΔιαγραφή