Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Καρκίνος του προστάτη: Πολλά υποσχόμενη θεραπεία από Βρετανούς επιστήμονες!...

Καρκίνος του προστάτη: Πολλά υποσχόμενη θεραπεία από Βρετανούς επιστήμονεςΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή τεχνική που αναστέλλει την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη. Διαπίστωσαν ότι ένα και μόνο μόριο, το SRPK1, παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων. Ο καρκινικός όγκος χρειάζεται συνεχή παροχέτευση αίματος με μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ώστε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Έτσι, η αναστολή της δημιουργίας νέων αιμοφόρων αγγείων προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και αποτρέπει την εξάπλωσή τους.
 Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ακριβή ρόλο του SRPK1 αφού ανέλυσαν δείγματα καρκινικών όγκων του προστάτη από ασθενείς. Παρατήρησαν ότι τα επίπεδα του μορίου αυξάνονται όσο ο καρκίνος γίνεται πιο επιθετικός
 Στο πλαίσιο δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι ερευνητές χορήγησαν με ένεση εξειδικευμένο φάρμακο τρεις φορές την εβδομάδα ώστε να εμποδίσουν τη λειτουργία του SRPK1 και διαπίστωσαν ότι ο καρκινικός όγκος σταμάτησε να μεγαλώνει. Η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε πιθανώς να εφαρμοστεί και για άλλες μορφές καρκίνου ή για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η νέα τεχνική θα μπορεί να δοκιμαστεί σε ασθενείς εντός της επόμενης διετίας. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Oncogene.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου