Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΥΓΕΙΑ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. «Δεν είναι μεν σκληρό ναρκωτικό, εγκυμονεί όμως κινδύνους η μαριχουάνα»

«Δεν είναι μεν σκληρό ναρκωτικό, εγκυμονεί όμως κινδύνους η μαριχουάνα» Τη στιγμή που σε πολλές χώρες η χρήση μαριχουάνας πλησιάζει αυτή του τσιγάρου μεταξύ των νέων ενηλίκων και των εφήβων, μία νέα επιστημονική μελέτη συνοψίζει παλαιότερες έρευνες και υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί «περί αβλαβούς ναρκωτικού» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές που εργάστηκαν με επικεφαλής τον καθηγητή Γουέιν Χολ, ειδικό σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα εθιστικών ουσιών:
 Ενας στους δέκα τακτικούς χρήστες (ποσοστό 10%) μπορούν να αναπτύξουν σύνδρομο εξάρτησης, ενώ οι τακτικοί χρήστες έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχωσικά συμπτώματα, ψυχικές διαταραχές, σχιζοφρένεια.
 Στο πόρισμα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Addiction» υπογραμμίζεται επίσης ότι οι τακτικοί έφηβοι χρήστες έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με συμμαθητές μη χρήστες και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μετά τη μαριχουάνα να δοκιμάσουν πιο σκληρά ναρκωτικά, να εμφανίσουν βρογχίτιδα, να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου. «Είναι προφανές ότι αν και δεν αποτελεί σκληρό ναρκωτικό, η μαριχουάνα κρύβει κινδύνους», καταλήγουν οι ερευνητές. Ιω.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου