Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΕΥΡΩΠΗ. Μετά την Ισπανία… στο στόχαστρο η Ιταλία

Προσωρινή αποδείχθηκε η «ανάσα ανακούφισης» που προσέφερε στις αγορές ομολόγων η συμφωνία για ευρωπαϊκή στήριξη του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας με ποσό που μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ.
Την πρωινή αισιοδοξία αντικατέστησε γρήγορα ο φόβος πως η Ιταλία θα αποτελέσει την επόμενη στη σειρά χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που θα οδηγηθεί στην «αγκαλιά» του μηχανισμού στήριξης. Τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας διέγραψαν τα πρωινά τους κέρδη, με τα spreads να επανέρχονται σε θετικό έδαφος.
 Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των δεκαετών ισπανικών ομολόγων ενισχύεται κατά 20,60 μ.β. αυτή την ώρα στις 510 μ.β., ενώ νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί κάτω από τις 500 μ.β. Την ίδια ώρα άνοδο 20 περίπου μ.β. καταγράφει το ιταλικό spread στις 464 μ.β. Αντίθετα, πτωτικά εξακολουθούν αν κινούνται τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας διατηρώντας την πρωινή τους τάση. Αναλυτικά, το ελληνικό διαμορφώνεται στις 2.741 μ.β. (-19,20 μ.β.), το ιρλανδικό στις 594 μ.β. (-13,70 μ.β.) και το πορτογαλικό στις 919 μ.β. (-55 μ.β.). Η Ιταλία βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» και αυτό σίγουρα δεν αλλάζει μετά τη διάσωση της Ισπανίας, σχολίασε ο Nicola Marinelli του Glendevon King Asset Management, ενώ πρόσθεσε
 «Αυτό δεν σημαίνει ότι πολιορκείται, αλλά ότι οι επενδυτές εξετάζουν με προσοχή κάθε πληροφορία πριν αποφασίσουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ιταλικά ομόλογα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 2 τρις. ευρώ, αποτελώντας το υψηλότερο χρέος ανεπτυγμένης χώρας ως ποσοστό της οικονομίας της μετά την Ελλάδα και την Ιαπωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου