Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Τσίπρας: Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Ελλάδα να κρατήσει το ευρώ

Τσίπρας: Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Ελλάδα να κρατήσει το ευρώ«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να κρατήσει το ευρώ», δηλώνει ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση ότι ενδεχόμενη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης λιτότητας θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρωζώνη.
«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να σπάσει επιτέλους η επιβολή της λιτότητας», εξηγεί ο αρχηγός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κι αναλύει τη θέση του για μια πολιτική η οποία, όπως λέει, «δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέπει και πάλι την ανάπτυξη».
Επισημαίνει ότι «αν η πολιτική λιτότητας δεν αλλάξει, θα έχει ως συνέπεια την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και αυτό πράγματι θα ήταν ένας κίνδυνος για το ευρώ», ενώ σημειώνει το γεγονός ότι «τα οικονομικά συστήματα των χωρών είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε δεν μπορεί κανείς να περιορίσει την κρίση γεωγραφικά»:
«Αν συνεχίσουμε να πιεζόμαστε και να εκβιαζόμαστε με ένα πρόγραμμα λιτότητας που έχει τόσο εμφανώς αποτύχει, τότε η Ελλάδα, πράγματι σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους δανειστές της.
Τότε θα υπάρξει στάση πληρωμών, στην οποία θα έχουμε υποχρεωθεί και αυτό θα γίνει επικίνδυνο, όχι μόνο για τη Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας», σημειώνει.

Αποδεχθήκαμε πολιτικούς που κατέστρεψαν την παραγωγική βάση της χώρας 
Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι υπόσχεται το ακατόρθωτο, «να κρατήσει το ευρώ, αλλά να ακυρώσει τις συμφωνίες με τους Ευρωπαίους», ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται ότι υπάρχει σε αυτό αντίφαση και τονίζει: «Απλώς δεν θέλουμε να πηγαίνουν τα χρήματα του ευρωπαίου πολίτη σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Το γεγονός ότι υπάρχει η οικονομική βοήθεια, είναι αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Αυτό είναι καλό. Πιστεύουμε επίσης ότι αυτά τα κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά. Κυρίως για επενδύσεις, από τις οποίες μπορεί να προέλθει ευημερία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε, πράγματι, να αποπληρώσουμε το χρέος μας».
Αναγνωρίζει την ευθύνη της Ελλάδας για την σημερινή κατάσταση, αφού, όπως επισημαίνει «έχουμε αποδεχτεί πολικούς, οι οποίοι κατέστρεψαν την παραγωγική βάση της χώρας και δημιούργησαν διεφθαρμένο κράτος, εκλέξαμε αυτούς οι οποίοι οχύρωσαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και οι οποίοι όχι μόνο επιτρέπουν την φοροδιαφυγή, αλλά και την προωθούν», αλλά αναδεικνύει και την ευθύνη «αυτό να το αλλάξουμε».
Σε ό,τι αφορά την αποτυχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αναφέρεται και σε σχετικές εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί από έγκυρους οικονομολόγους, ακόμη όπως λέει κι από γερμανικές εφημερίδες και από τον πρώην Καγκελάριο Χέλμουτ  

Καμιά μειοψηφία δεν είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ
Οι δημοσιογράφοι του περιοδικού ζητούν ακόμη από τον κ. Τσίπρα εξηγήσεις για το γεγονός ότι κάποια μέλη του υποστηρίζουν την έξοδο από την Ευρωζώνη, για να απαντήσει εκείνος ότι πρόκειται για μειοψηφία και ότι για αυτά τα θέματα οι αποφάσεις λαμβάνονται με ψηφοφορία και εξηγεί: «Σε κάθε κόμμα υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις, απόψεις. Κάνεις ψηφοφορία και αποφασίζεις. Εξάλλου αυτή η μειοψηφία σε μας δεν είναι υπέρ εξόδου από το ευρώ, αλλά θέλει μόνο να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει και τότε να επιβιώσει, π.χ. με τη βοήθεια ενός άλλου νομίσματος, εάν άλλοι θα έχουν καταστρέψει τελείως την δική μας οικονομία».
Σημειώνει δε ότι αναφέρεται στην περίπτωση που «η οικονομική μας βάση καταστραφεί τελείως και για αυτήν την καταστροφή δεν ευθύνονται οι αποφάσεις μιας εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, π.χ. [οι Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου της Γερμανίας] Άγγελας Μέρκελ»  

Φορέας ελπίδας ο Ολάντ
Ερωτώμενος αν θεωρεί τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας ως σύμμαχο στον αγώνα κατά της επιβολής λιτότητας από την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι θεωρεί τον κ. Ολάντ «φορέα ελπίδας», καθώς, όπως επισημαίνει, «ακούγονται και συζητούνται τώρα πάλι ιδέες και επιχειρήματα που ως τώρα δεν έβρισκαν ευήκοα ώτα», όπως αυτές για πιο ισχυρό ρόλο της ΕΚΤ ή για την έκδοση ευρωομολόγων.

 Ο Αλαβάνος έφυγε επειδή δεν συμμερίζεται την πεποίθηση για παραμονή στην ευρωζώνη Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του «μέντορά» του, όπως τον χαρακτηρίζει το περιοδικό, Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος τον κάλεσε να είναι ειλικρινής με τους πολίτες, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι ο κ. Αλαβάνος «έφυγε πριν από λίγα χρόνια από το κόμμα διότι δεν συμμερίζεται την πεποίθησή μας ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρωζώνη» και χαρακτηρίζει «αστείο» το να πρέπει να δικαιολογηθεί «για το ότι εμείς, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη».
Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικώς με το με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί μετά τις εκλογές προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική του, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι επιθυμεί έναν συνασπισμό της Αριστεράς και δηλώνει: «Θα κάνουμε το παν ώστε αυτή τη φορά η αριθμητική να είναι με το μέρος μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου