Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗ. Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν δεύτερο Αμερικανό όμηρο – Απειλούν να εκτελέσουν και Βρετανό...

Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν δεύτερο Αμερικανό όμηρο - Απειλούν να εκτελέσουν και ΒρετανόΟι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Στρατού που είχαν προειδοποιήσει ότι θα προχωρούσαν στην εκτέλεση του Σότλοφ, εάν οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχιζαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, τώρα απειλούν να εκτελέσουν και τον Βρετανό όμηρο, Ντέιβιντ Κόθορν Κέινς. Στο βίντεο διακρίνεται ο δημοσιογράφος, που φοράει πορτοκαλί στολή, γονατισμένος δίπλα σε έναν μασκοφόρο, οπλισμένο με μαχαίρι.

 Ο ένοπλος καταδικάζει την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και κατόπιν βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του Σότλοφ. Στη συνέχει παρουσιάζει τον Βρετανό όμηρο και απειλεί ότι θα τον σκοτώσει και αυτόν. Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν δεύτερο Αμερικανό όμηρο - Απειλούν να εκτελέσουν και Βρετανό «Επανέρχομαι, Ομπάμα και επανέρχομαι εξαιτίας της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σου απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος», δηλώνει ο δήμιος, με αγγλική προφορά. «Οπως οι πύραυλοί σας συνεχίζουν να πλήττουν τους ανθρώπους μας, έτσι και το μαχαίρι μας θα συνεχίσει να κόβει τους λαιμούς των δικών σας ανθρώπων». Ο Σότλοφ μιλάει προς την κάμερα πριν τον αποκεφαλισμό του, δηλώνοντας ότι «πληρώνει το τίμημα» της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ενημερώθηκε για την ανάρτηση του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου και δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα εργαστεί για να εξακριβώσει εάν το βίντεο είναι αυθεντικό.
 Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν δεύτερο Αμερικανό όμηρο - Απειλούν να εκτελέσουν και Βρετανό «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω την αυθεντικότητα του βίντεο ή των αναφορών αυτών. Εάν έχει δοθεί στη δημοσιότητα αυτό το
Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν δεύτερο Αμερικανό όμηρο - Απειλούν να εκτελέσουν και Βρετανό
βίντεο, τότε θα αναλυθεί πολύ προσεκτικά από τις υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών για να εξακριβωθεί η αυθεντικότητά του» είπε. Τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία του ομήρου εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, διευκρινίζοντας κι εκείνη ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί ακόμη να εξακριβώσει εάν το βίντεο με την εκτέλεση είναι αυθεντικό. Ο αποκεφαλισμός του Σότλοφ από το Ισλαμικό Κράτος είναι μια “απολύτως αποκρουστική, στυγερή πράξη” δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
 Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται ότι αργότερα απόψε θα εκδώσει μια ανακοίνωση για τις νέες απειλές που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές και την εκτέλεση του Σότλοφ που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έγινε από τον ίδιο Βρετανό που τον περασμένο μήνα είχε αποκεφαλίσει και τον δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.
 Ο Στίβεν Σότλοφ, 31 ετών, απήχθη στο Χαλέπι της Συρίας τον Αύγουστο του 2013. Αργότερα έγινε γνωστό ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους τζιχαντιστές του ISIS. Στις 27 Αυγούστου η μητέρα του δημοσιογράφου, Σίρλεϊ Σότλοφ, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, είχε απευθύνει δραματική έκκληση προς τον αυτοανακηρυχθλεντα «χαλίφη» του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, προκειμένου να αφήσει ελεύθερο τον γιό της, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ και είναι απολύτως αθώος. Στο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Φόλεϊ, που δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου, το Ισλαμικό Κράτος υποστήριηε ότι η εκτέλεσή του έγινε σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν οι ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών μαχητών στο Ιράκ. Οι τζιχαντιστές είχαν τότε δείξει εικόνες και του Σότλοφ, με την χαρακτηριστική πορτοκαλί φόρμα που φορούν και οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο.
 Ο δήμιος του Φόλεϊ είχε τότε απειλήσει ότι η οργάνωση του θα προχωρούσε στην εκτέλεση και του Σότλοφ, θέτοντας ως όρο να σταματήσουν οι επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο Σότλοφ ήταν έμπειρος δημοσιογράφος και έκανε εδώ και αρκετά χρόνια ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή, την οποία γνώριζε πολύ καλά. Είχε εργαστεί μεταξύ άλλων για το περιοδικό Time, την εβδομαδιαία εφημερίδα Christian Science Monitor, το Foreign Policy και, πιο πρόσφατα, για το World Affairs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου