Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ο υπολογιστής των 25 δολαρίων μας περιμένει στην επόμενη γωνία(vid)

Υπάρχουν αρκετοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι υπερηφανεύονται για την παραγωγή οικονομικών υπολογιστών, ωστόσο θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτήν την τιμή.

Τα τελευταία 3 χρόνια, ένας φιλανθρωπικός βρετανικός οργανισμός αναπτύσσει αυτόν τον οικονομικότατο υπολογιστή. Στόχος ήταν να κατασκευαστεί ο φθηνότερος υπολογιστής, ο οποίος δεν θα υστερεί σε τίποτα από άποψη λειτουργικότητας σε βασικά σημεία, και τελικά το αποτέλεσμα αυτών των κόπων του οργανισμού είναι ο Raspberry Pi, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

«Το πρώτο μας προϊόν έχει το μέγεθος όσο μίας πιστωτικής κάρτας και έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται σε μία τηλεόραση ή να συνδυαστεί με με μία οθόνη αφής για την παραγωγή μίας φθηνής ταμπλέτας. Η αναμενόμενη τιμή για ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα υπολογίζεται στα 25 δολάρια».

Το Raspberry Pi θα έρχεται με έναν επεξεργαστή 700ΜΗz ΑΡΜ11 και SDRAM 128MB/256MB, δηλαδή υπολογιστική δύναμη ικανή να υποστηρίξει παλιότερα 3D παιχνίδια όπως το Quake σε ανάλυση 1920x1080. Διαθέτει εξόδους βίντεο composite και HDMI, USB 2.0, SD/MMC/SDIO memory card slot και έξοδο ήχου 3.5mm. Οι πελάτες μάλιστα θα έχουν την επιλογή πρόσθεσης μίας ακόμα θύρας USB και 10/100 Ethernet controller, για δέκα ευρώ επιπλέον.

Το σύστημα είναι ανοικτού κώδικα και έχει προ-εγκατεστημένα σε SD κάρτα τα Ubuntu, Iceweasel, KOffice και Python. Φυσικά στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται το ποντίκι και το πληκτρολόγιο, που και πάλι το κόστος του είναι απίστευτα χαμηλό.


www.fovero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου