Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ελεύθερος χωρίς εγγύηση

Ελεύθερος χωρίς εγγύησηΤην απελευθέρωση του Ντομινίκ Στρος Καν, χωρίς χρηματική εγγύηση, αποφάσισε το δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η δίκη για σεξουαλική επίθεση θα επαναληφθεί στις 18 Ιουλίου και οι κατηγορίες παραμένουν, ωστόσο η αξιοπιστία της 32χρονης καμαριέρας έχει κλονιστεί.
Όπως έγινε γνωστό θα κρατηθεί το διαβατήριό του και θα του επιστραφεί η εγγύηση που είχε καταβάλει προκειμένου να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Ο δικαστής Μάικλ Όμπας δέχτηκε την πρόταση να επιστραφεί στον Στρος-Καν η εγγύηση των 6 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταβάλει, ωστόσο οι κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί δεν κατέπεσαν αφού, όπως είπε, "η υπόθεση δεν κλείνει".
Το δικαστήριο ζήτησε επίσης να κρατηθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα του Στρος-Καν και όρισε την επόμενη ακρόαση της υπόθεσης για τις 18 Ιουλίου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Στρος-Καν θεάθηκε να βγαίνει από το δικαστήριο χαμογελαστός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν Σενκλέρ.
Ο δικηγόρος της καμαριέρας που κατηγορεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση, υποστήριξε ότι "δεν έχει αλλάξει τίποτα" όσον αφορά τα γεγονότα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, μία ημέρα μετά την επίθεση που κατήγγειλε ότι δέχθηκε, η 32χρονη είχε τηλεφωνική επαφή με κρατούμενο, με τον οποίο συζητούσε τα πιθανά οφέλη που θα έχει αν μηνύσει τον Στρος-Καν. Η συνομιλία αυτή έχει καταγραφεί.
Η ίδια, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο Συμβούλιο των Ενόρκων που εξέταζε την υπόθεση αναφορικά με το τι ακριβώς συνέβη την ημέρα των γεγονότων, όπως ανέφερε η εισαγγελία σε επιστολή της προς τους συνηγόρους του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.
Η 32χρονη καμαριέρα είχε δηλώσει στους εισαγγελείς και στους ενόρκους ότι μετά την επίθεση βγήκε στο διάδρομο του 28ου ορόφου του ξενοδοχείου, όπου βρισκόταν η σουίτα του Στρος-Καν, τον περίμενε να φύγει και κατόπιν ενημέρωσε τον προϊστάμενό της για το τι συνέβη.
Έκτοτε όμως "παραδέχτηκε ότι αυτή η εξιστόρηση ήταν ψευδής και ότι μετά το επεισόδιο στη σουίτα 2806 (σ.σ. η σουίτα του Στρος-Καν) καθάρισε ένα γειτονικό δωμάτιο, στη συνέχεια επέστρεψε στη σουίτα 2806 και άρχισε να την καθαρίζει προτού καταγγείλει το περιστατικό στον επόπτη", σημειώνεται στην επιστολή.Ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς δήλωσε πάντως στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές "θα συνεχίσουν την έρευνά τους" μέχρι να αποκαλύψουν όλα τα γεγονότα.

Δεν αλλάζουν οι "γραμμές"
"Το θύμα από την πρώτη ημέρα περιέγραψε μια βίαιη σεξουαλική επίθεση. Δεν έχει αλλάξει ούτε μια λέξη από την ιστορία της. Ο εισαγγελέας το γνωρίζει. Αυτή ήταν η αλήθεια την ημέρα που συνέβη, αυτή είναι η αλήθεια και σήμερα", είπε ο Κένεθ Τόμσον μιλώντας στους δημοσιογράφους.
"Το θύμα μπορεί να έκανε κάποια λάθη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι θύμα βιασμού", πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Σύμφωνα με τον Τόμσον, η καμαριέρα του Sofitel αποκάλυψε η ίδια στις αρχές το "πρόβλημα" που υπήρχε με την αίτηση για χορήγηση ασύλου που είχε καταθέσει. Όσον αφορά το δημοσίευμα που την έφερε να εμπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα βρ'ωμικου χρήματος, ο δικηγόρος της το διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας ότι είναι "ψέμα".
Η μοναδική υπερασπιστική γραμμή που έχουν οι συνήγοροι του Στρος-Καν είναι ότι έκανε "συναινετικό" σεξ με την γυναίκα, κάτι που είναι ψευδές, σύμφωνα πάντα με τον Τόμσον, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι διαθέτει "αποδεικτικό υλικό".
Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Στρος-Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, δήλωσε βέβαιος ότι ο πελάτης του θα απαλλαχθεί. Οι τελευταίες εξελίξεις "ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα αθωωθεί (...) είναι μια μεγάλη ανακούφιση", είπε.
Ο δικηγόρος τόνισε ότι ο Στρος-Καν είναι αθώος και επέμεινε και αυτός ότι ούτε η δική του εκδοχή των γεγονότων έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.
Ο δικαστής Μάικλ Όμπας, που αποφάσισε νωρίτερα να αφεθεί ελεύθερος ο Στρος-Καν, είπε, πάντως, ότι οι εισαγγελικές αρχές θα συνεχίσουν την έρευνά τους και θα επανεξετάσουν τα στοιχεία που διαθέτουν για την υπόθεση. "Δεν θα βιαστούμε να δικάσουμε την υπόθεση", σημείωσε ο δικαστής.

Αναπτερώνεται το ηθικό των σοσιαλιστών
Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλιστές ανάσαναν με ανακούφιση. Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου "ήταν για εμάς μια στιγμή έντονης ανακούφισης" δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Μπενουά Αμόν. "Το σημαντικότερο γεγονός της ημέρας είναι ότι ο εισαγγελέας αναγνωρίζει πως υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες για τα λεγόμενα της ενάγουσας", πρόσθεσε.
"Εξ ονόματος όλου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πολλών Γάλλων θα ήθελα να σας πω πόση ανακούφιση αισθανθήκαμε βλέποντας τον Ντομινίκ Στρος-Καν μαζί με την Αν Σενκλέρ να βγαίνουν από το δικαστήριο, να αφήνεται ελεύθερος και να αίρονται ορισμένοι από τους περιορισμούς που του είχαν επιβληθεί και κυρίως ο κατ' οίκον περιορισμός", συνέχισε ο εκπρόσωπος.
"Δεν έχει ξαναβρεί ακόμη όλη την ελευθερία του αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια σημαντική ελευθερία και για εμάς είναι μεγάλη ανακούφιση να τον βλέπουμε σε αυτήν την κατάσταση. Οι σκέψεις μας είναι μαζί του, με τη γυναίκα του, τα παιδιά του, τους οικείους του που έζησαν αυτή τη δοκιμασία στο πλευρό του", πρόσθεσε.
"Ωστόσο οι αρχές δεν ήραν την κατηγορία. Θα περιμένουμε λοιπόν τις 18 Ιουλίου για να πληροφορηθούμε τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση", κατέληξε ο Αμόν.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου