Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Αποθήκευση και καθαρισμός του ραδιενεργού νερού σε προσωρινές αποθήκες

Η εταιρία Tokyo Electric Power Co (TEPCO), υπεύθυνη για τη λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiitsi θα προχωρήσει στην κατασκευή προσωρινών αποθηκών κατασκευής ραδιενεργού ύδατος στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες απομάκρυνσης των περίπου 67.500 τόνων νερού μολυσμένου με μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας που έχει συσσωρευτεί στα κτίρια των τουρμπίνων των αντιδραστήρων και άλλα σημεία στο εργοστάσιο δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν τα μέλη των ειδικών συνεργείων να συνεχίζουν ελεύθερα τις εργασίες αποκατάστασης των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων. Έτσι λοιπόν, υπάρχει πλάνο να μεταφερθούν αρχικά τα λιμνάζοντα ύδατα σε δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσής και στη συνέχεια μέσω ενός συστήματος καθαρισμού να απομακρυνθούν οι ραδιενεργές ουσίες από το μολυσμένο νερό, με το «καθαρό» νερό που θα προκύπτει να χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Η εταιρεία σχεδιάζει να έχει εγκαταστήσει δεξαμενές χωρητικότητας 31.400 τόνων ως τις αρχές Ιουνίου και να προσθέτει δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο σε περίπτωση που τα συστήματα δεν μπορέσουν να αρχίσουν να λειτουργούν στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα, την Τρίτη, η Γαλλική εταιρία Areva είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει στο εργοστάσιο μια μονάδα απορρύπανσης του ύδατος που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Areva, Anne Lauvergeon, είχε αναφέρει ότι η εταιρία θα προσπαθήσει να θέσει σε λειτουργία το σύστημα απορρύπανσης ως τα τέλη Μαΐου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να απολυμαίνει περίπου 50 τόνους νερού την ώρα.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου