Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Αποστολή στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού

Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει μια αποστολή, η οποία θα ερευνήσει ένα από τα πιο ενεργειακά ρήγματα στον κόσμο και βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό, στο σημείο όπου η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού Ωκεανού βυθίζεται κάτω από την τεκτονική πλάκα της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν την τάφρο της Τόνγκα η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ωκεάνια τάφρο του κόσμου, με βάθος 10,882 μέτρα.

Το νησί της Τόνγκα, πλήττεται πολύ συχνά από σεισμούς και για αυτό οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν σε ασυνήθιστες συνθήκες για αυτούς, το βυθό της θάλασσας, εκεί όπου υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι σε ενεργά στάδια.

Σκοπός της μελέτης είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο τα ηφαίστεια αυτά, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα των σεισμών. Τα ηφαίστεια βρίσκονται σε ακτίνα 4000 χιλ. από το Louisville Ridge και είτε λειτουργούν ως φρένο στην πλάκα του Ειρηνικού, είτε εντείνουν τους σεισμούς που ακολουθούν.

Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το Βρετανικό Συμβούλιο Έρευνας Περιβάλλοντος και θα διαρκέσει ένα μήνα. Θα διεξάγει έρευνες και θα αποτυπώσει σε τρισδιάστατα μοντέλα τις επτά επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στην περιοχή.

Ένας από τους επικεφαλής της αποστολής, ο Καθηγητής Tony Watts, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε στο BBC:

«Θέλουμε να μάθουμε αν τα θαλάσσια όρη σταματούν, ή προκαλούν τους σεισμούς. Αυτό θα μας βοηθήσει στην πρόβλεψη μελλοντικών σεισμών».

www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου