Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ασανσέρ οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης

Πάνω που οι έλληνες καταναλωτές ετοιμάζονταν να πάρουν μια μικρή ανάσα από τη «διόρθωση» στις τιμές των καυσίμων, ήρθαν τα γεγονότα της Λιβύης να ανεβάσουν την αγωνία στο κατακόρυφο και να «παγώσουν» την πτωτική τάση που έτεινε να διαμορφωθεί στην αγορά.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς καυσίμων, την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε ακόμη και κατά 14 ευρώ τα χίλια λίτρα, στέλνοντας την τιμή της αμόλυβδης ακόμη και κάτω από τα 1,6 ευρώ το λίτρο στα «φθηνά» πρατήρια.
Την Παρασκευή, η διεθνής τιμή του «αργού» βρισκόταν στα επίπεδα των 100-101 δολαρίων το βαρέλι, ενώ η τιμή του μπρεντ, ύστερα από πρόσκαιρη διόρθωση της τάξεως των 5 δολαρίων, επανήλθε κοντά στα υψηλά επίπεδα της περιόδου, δηλαδή προς τα 115-116 δολάρια το βαρέλι. Οι επιπτώσεις στην αγορά από τις εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να αποτυπωθούν από την Τρίτη, καθώς μέχρι και τη Δευτέρα θα ισχύσουν οι τιμές του Σαββατοκύριακου.
Με βάση τις τιμές που γνωστοποίησαν οι πρατηριούχοι στο παρατηρητήριο τιμών, την Παρασκευή, η τιμή πώλησης της αμόλυβδης (σε μέσο επίπεδο) ξεπερνούσε τα 1,7 ευρώ το λίτρο σε 14 νομούς της χώρας. Στην Κεφαλονιά εντοπίστηκε το ακριβότερο πρατήριο με τιμή πώλησης 1,872 ευρώ ενώ τιμές άνω του 1,8 ευρώ εντοπίζονται σε Σάμο, Κυκλάδες, Χανιά, Χίο, Ρέθυμνο και Λασίθι. Σε κανέναν νομό της χώρας δεν υπήρχε μέση τιμή χαμηλότερη του 1,63 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα Ι.Χ. μεσαίου κυβισμού, το κόστος για να διανύσει ένας οδηγός απόσταση ενός χιλιομέτρου μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως 17 λεπτά του ευρώ.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου