Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Του έδειξαν την έξοδο

Την ωρα που μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ κανταφικών και αντικαθεστωτικών, κορυφώνεται το δράμα των προσφύγων που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσηςΤην Τρίτη 15 Μαρτίου θα παρουσιαστούν στο ΝΑΤΟ τα σχέδια αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης, αποκάλυψε χθες λακωνικά η Χίλαρι Κλίντον, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες (Την ημέρα εκείνη η επικεφαλής του Στ. Ντιπάρτμεντ ξεκινά τριήμερη περιοδεία σε Αίγυπτο και Τυνησία). Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες ζήτησαν ομόφωνα από τον Λίβυο ηγέτη να φύγει και αποφάσισαν να μελετήσουν «όλες τις δυνατές περιπτώσεις» για «να προστατευθεί ο πληθυσμός» της Λιβύης, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια «σαφής» νομική βάση και μια υποστήριξη στην περιοχή.
Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε έτοιμος μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον να προχωρήσουν σε «επιλεγμένα αεροπορικά πλήγματα» κατά του Καντάφι, αν ο τελευταίος κάνει χρήση χημικών εναντίον του πληθυσμού.

Προς το παρόν το ΝΑΤΟ αποφάσισε μόνο ενίσχυση της ναυτικής του παρουσίας ανοιχτά της Λιβύης, ζητώντας χρόνο για την εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε χθες ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι.
Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το σύνολο των υπόλοιπων εταίρων αποστασιοποιήθηκαν από την πρόταση Σαρκοζί για αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου της Βεγγάζης (κάτι που έπραξε μονομερώς η Γαλλία, προκαλώντας τη δυσφορία και της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον), ενώ «αξιόπιστο συνομιλητή» χαρακτήρισαν το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε «σκεπτική» απέναντι σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, για την οποία η ΕΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο ήταν επεισοδιακή, καθώς δεν επιτράπηκε στη λιβυκή αντιπροσωπεία να πάρει μέρος.
Πάντως χθες η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Λιβύης, παγώνοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών LIA και του επενδυτικού κεφαλαίου LAFICO (όλα προκάλυμμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Καντάφι).
Ο χρόνος στο μεταξύ λειτουργεί υπέρ του Καντάφι, που απείλησε την Ευρώπη με διακοπή της συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης και τρομοκρατίας, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Jana.

Στη φάση κορύφωσης του λιβυκού δράματος, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες στο εξωτερικό ξεπέρασαν τους 250.000 (137.500 στην Τυνησία, 107.500 στην Αίγυπτο, 5.400 Αλγερία και 2.200 στον Νίγηρα), ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έκρουσε τον κώδωνα μεγάλης διατροφικής κρίσης σε όλη τη Βόρεια Αφρική, λόγω της εξάρτησής της από τις εισαγωγές σιτηρών.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου