Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ωρα της κρίσης για το καθεστώς Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ Ενα εκατομμύριο διαδηλωτές περιμένει σήμερα στο Κάιρο η αντιπολίτευση που οργανώνει τη μεγαλύτερη ως τώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ .
Λίγες ώρες νωρίτερα πάντως ο στρατός ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.
Ενώ συμπληρώνεται σήμερα μία εβδομάδα από την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο και οι ξένες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει τη μεταφορά στο εξωτερικό των υπηκόων τους που φοβούνται να παραμείνουν στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου προχώρησε χθες σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Στο κρίσιμο πόστο του υπουργού Εσωτερικών τοποθέτησε τον στρατηγό Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου και έχει επίσης διατελέσει επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Αντικαθιστά τον ιδιαίτερα μισητό Χαμπίμπ ελ Αντί, ο οποίος θεωρείται ο ηθικός αυτουργός για την αγριότητα που επέδειξαν οι αρχές ασφαλείας τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης. Η αποτελούμενη από 29 μέλη νέα κυβέρνηση διαθέτει 14 νέα πρόσωπα που δεν ανήκουν στο κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα. Στη θέση τους παρέμειναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης.

Ο ανασχηματισμός δεν άλλαξε πάντως το κλίμα στους δρόμους του Καΐρου, όπου ο- λιγό τερος σε σχέση με άλλες ημέρες - κόσμος που συγκεντρώθηκε χθες στην πλατεία Ταχρίρι υποστήριζε ότι μόνον η αποχώρηση του ίδιου του Μουμπάρακ θα ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται έγκυροι αναλυτές όπως ο Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος τονίζει ότι «ο Μουμπάρακ είναι τελειωμένος». Οι τράπεζες και τα σχολεία ήταν χθες κλειστά στο Κάιρο, το χρηματιστήριο δεν λειτούργησε και τα τρένα σταμάτησαν τα δρομολόγιά τους, γεγονός που γεννά υποψίες ότι το καθεστώς θέλει με κάθε τρόπο να εμποδίσει τη μαζική προσέλευση στη σημερινή διαδήλωση. Επίσης το Ιnternet ήταν εκτός λειτουργίας για τέταρτη συνεχή ημέρα.

O ι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες ζήτησαν να γίνει «μια πειθαρχημένη μετάβαση προς μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, που θα οδηγήσει σε μια διαδικασία βασικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Από την Ουάσιγκτον μεταδίδεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί ισχυρές πιέσεις στον Μουμπάρακ για να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα περιλαμβάνονται η άρση του στρατιωτικού νόμου και η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφραζε φόβους ότι οι ισλαμιστές θα καταλάβουν την εξουσία στην Αίγυπτο, όπως συνέβη στο Ιράν το 1979.

Ολοκληρώνεται η επιστροφή των τουριστών
Σ ε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η επιστροφή των ελλήνων τουριστών από την Αίγυπτο, καθώς οι ακυρώσεις πτήσεων καθηλώνουν τους επιβάτες στο αεροδρόμιο του Καΐρου. «Ευτυχώς δεν είναι υψηλή περίοδος και δεν είναι πολλά τα γκρουπ» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ.Τελώνης. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, η πλειονότητα των ελλήνων τουριστών έχει γυρίσει στη χώρα από την περασμένη Πέμπτη και μετά, προσθέτει όμως ότι εκκρεμεί ακόμη η επιστροφή των πελατών ενός ταξιδιωτικού γραφείου, εξαιτίας ακύρωσης πτήσεων. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΗΑΤΤΑ κυρία Αννα Ανυφαντή , χθες ακυρώθηκαν δύο πτήσεις, μία της Οlympic Αir και μία της Εgypt Αir από Κάιρο προς Αθήνα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες για Ελλάδα να παραμείνουν στο αεροδρόμιο. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί με σιγουριά ο αριθμός των Ελλήνων που ταξίδεψαν στην Αίγυπτο και παραμένουν εκεί. Από την πλευρά του ο ΗΑΤΤΑ αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί για τέσσερις έλληνες τουρίστες, δύο από τους οποίους αναμενόταν να ταξιδέψουν χθες το βράδυ, ενώ άλλοι δύο βρίσκονται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ και θα πρέπει να μεταβούν πρώτα στο Κάιρο για να αναχωρήσουν για την Αθήνα.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου