Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. "Ναι" σε όλα ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ

Στροφή 180ο πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση αποδεχόμενη το πακέτο μέτρων των δανειστών, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί στις 28 Ιουνίου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται μέσω επιστολής όλα τα προτεινόμενα μέτρα των δανειστών, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στις 28 Ιουνίου από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τους Financial TimesΣύμφωνα με τον δημοσιογράφο των «Financial Times» Peter Spiegel, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το βράδυ της Τρίτης 2σέλιδη επιστολή στους θεσμούς, με την οποία τους ενημερώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχτεί την προτεινόμενη συμφωνία των πιστωτών. Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο zougla.gr επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου κειμένου. Με non paper το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για αποδοχή των όρων των δανειστών αλλά για νέα πρόταση της Αθήνας για την επίτευξη συμφωνίας. Σε μια πρώτη αντίδραση των πιστωτών, πηγή της Κομισιόν δήλωσε στο Reuters πως «η επιστολή Τσίπρα περιέχει σημεία που δύσκολα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποδεχτούν».
 Την ίδια στιγμή κύκλοι των θεσμών αναφέρουν ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ανεδαφικές, καθώς δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους το δημοσιονομικό κενό που έχει προκληθεί από τις συνεχείς εκροές καταθέσεων και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων που ακολούθησαν τη «μονομερή κίνηση του δημοψηφίσματος». Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 στη γερμανική Βουλή ο Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να πει τι θέλει», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά της χώρας». Παράλληλα, χαρακτήρισε «άνευ περιεχομένου» το δημοψήφισμα καθώς «δεν έχει αντικείμενο» και πρόσθεσε ότι για τη διαμορφωθείσα κατάσταση μοναδική υπεύθυνη είναι η ελληνική κυβέρνηση. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε στα ελληνικά την επιστολή Τσίπρα Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω μη πληρωμής της δόσης (ύψους 1,6 δις ευρώ) προς το ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στο «κόκκινο» και παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital control).
 Παρά το γεγονός ότι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα (όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου) έληξε, δεν αποκλείεται η νέα επιστολή του πρωθυπουργού να λειτουργήσει ως βάση για ένα καινούργιο σχέδιο διάσωσης εντός των προσεχών ημερών. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συσκεφθούν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 18.30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας. Τι αποδέχεται η Αθήνα Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ελληνική πλευρά δέχεται όλες τις αλλαγές στον ΦΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του 23% στην εστίαση), ζητεί όμως να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά.
 Παράλληλα, συμφωνεί με την τμηματική αύξηση των ορίων ηλικίας για τις συντάξεις και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ειδικότερα, οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης (67 έτη) θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2022 και η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα έχει γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Οι δανειστές, πάντως, ζητούν οι τροποποιήσεις αυτές να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου. Όσον αφορά στις φορο-ελαφρύνσεις των αγροτών, ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει τη «σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης) μέχρι το τέλος του 2017». Για τις αμυντικές δαπάνες προτείνει «ψαλίδι» 200 εκατ. ευρώ για το 2016 και 400 εκατ. ευρώ για το 2017 «μέσα από μια συγκεκριμένη ομάδα ενεργειών, περιλαμβανομένων της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και προμηθειών». Για το νέο εργασιακό πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει να έχει θεσπιστεί σχετική νομοθέτηση μέχρι το φθινόπωρο του 2015.

1 σχόλιο: