Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ. Γιατί στάζουν τα σάλια μας όταν μυρίζουμε ένα νόστιμο φαγητό;...ΔΙΑΒΑΣΤΕ.

Μπιφτέκι στη σχάρα, μακαρονάδα στο φούρνο, μουσακάς, αρνάκι στο φούρνο, γιουβαρλάκια, πίτσα. Θα μπορούσαμε να απαριθμούμε νοστιμότατα φαγητά για ώρες ατελείωτες αλλά σταματάω κάπου εδώ γιατί αρχίζει και στάζει το σαλάκι! burgerΑναρωτηθήκατε όμως ποτέ, γιατί γεμίζει το στόμα μας σάλιο, όταν βλέπουμε ή μυρίζουμε ή ακόμα σκεφτόμαστε ένα λαχταριστό φαγητό; Η έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε μέχρι στιγμής!
Η πρόσφατη λοιπόν αυτή έρευνα Βρετανών επιστημόνων, έδειξε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός εκκρίνει περισσότερο σάλιο όταν μυρίζει ένα φαγητό, παρά όταν το σκέφτεται ή το βλέπει μπροστά του. Το περισσότερο όμως εκκρίνεται όταν ο άνθρωπος μασάει και τρώει το φαγητό. Οι ερευνητές τέλος εξηγούν τι συμβαίνει ακριβώς στην ανθρώπινη στοματική κοιλότητα στην περίπτωση που μυρίζουμε ή σκεφτόμαστε ένα φαγητό. Η ανυπομονησία του ανθρώπου να φάει το φαγητό αυτό, οδηγεί σε συσπάσεις μυών στο εσωτερικό του στόματος.
 Οι συσπάσεις αυτές πιέζουν τις ποσότητες του σάλιου να κινηθούν γρήγορα και να εκτοξευτούν μέσα στις κοιλότητες του στόματος. Αυτό δίνει την αίσθηση στον άνθρωπο ότι ξαφνικά το στόμα του γεμίζει με σάλιο, θεωρώντας αυτό ως αποτέλεσμα της οσμής ή σκέψεις του φαγητού. Περισσότερα: http://www.tospitakimou.gr/ygeia-omorfia/giati-gemizei-salio-stoma-otan-myrizoume-nostimo-fagito.html#ixzz3GK575D2Z Follow us: tospitakimougr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου