Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...ο βοτανολογος Νιωτης μας ενημερωνει. ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ...

Ο όρος φασόλια (στα αγγλικά beans ) αρχικώς αναφερόταν μόνο στα σπέρματα του γένους Phaseolus (στο οποίο ανήκουν τα κοινά, τα κόκκινα και τα φασόλια χάντρες), αλλά αργότερα επεκτάθηκε, ώστε να συμπεριλαμβάνει και το γένος Vigna (στο οποίο ανήκουν τα μαυρομάτικα φασόλια), ενώ πια αναφέρεται πολλές φορές και σε άλλα φυτά της οικογένειας των Χεδρωπών (είναι ουσιαστικά η οικογένεια των φυτών, των οποίων οι ώριμοι καρποί καλούνται όσπρια, και περιλαμβάνει τα κουκιά, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τις φακές και τα φούλια).
 Τα ρεβίθια είναι μεταξύ των οσπρίων εκείνων που συχνά θεωρούνται φασόλια. Εξαιτίας, πάντως, της κοινής θρεπτικής αξίας και των ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία, αναλύονται εδώ ομαδικά. Τα διάφορα είδη φασολιών (λευκά, χάντρες, κόκκινα) προέρχονται από ένα κοινό πρόγονο που καλλιεργούταν στο Περού.
 Από εκεί εξαπλώθηκαν στη Νότια και Κεντρική Αμερική από Ινδιάνους μετανάστες. Στην Ευρώπη εισήχθησαν το 15 ο αιώνα από τους Ισπανούς εξερευνητές που επέστρεφαν από το Νέο Κόσμο και στη συνέχεια πέρασαν στην Αφρική και την Ασία από Ισπανούς και Πορτογάλους εμπόρους. Καθώς τα φασόλια αποτελούν μια φθηνή πηγή καλής ποιότητας πρωτεΐνης, έγιναν γρήγορα δημοφιλή σε πολλούς πολιτισμούς.
 Τα ρεβίθια προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, όπου ακόμα οι πολιτισμοί της περιοχής στηρίζονται σημαντικά στο όσπριο αυτό. Η πρώτη αναφορά στα ρεβίθια φαίνεται να γίνεται 7000 χρόνια πριν. Η καλλιέργειά τους πρέπει να άρχισε το 3000 π.Χ. στη λεκάνη της Μεσογείου και από κει πέρασε στις Ινδίες και την Αιθιοπία.
 Τα ρεβίθια ήταν πολύ δημοφιλή στους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους, ενώ το 16 ο αιώνα εξαπλώθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου από τους Ισπανούς και Πορτογάλους εξερευνητές, αλλά και τους Ινδιάνους. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καλλιεργούνταν στη Γερμανία ως υποκατάστατο του καφέ.

13 σχόλια:

  1. Tα λαδερά φαγητά είναι υγιεινά και χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή κουζίνα, αλλά σας φορτώνουν με θερμίδες, λόγω της μεγάλης ποσότητας λαδιού που χρησιμοποιείτε. Συνήθως, οι συνταγές προτείνουν 1 φλιτζάνι λάδι ανά 4 μερίδες. Aν όμως θέλετε να αδυνατίσετε, πρέπει να μειώσετε κατά πολύ την ποσότητα αυτή. Πώς λοιπόν να απολαύσετε τα αγαπημένα σας λαδερά χωρίς να παχύνετε; Aν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, και το λάδι θα περιορίσετε και τα φαγητά σας θα είναι νόστιμα. Γι’ αυτό:

    ● Aποφύγετε το σοτάρισμα με λάδι στην αρχή του μαγειρέματος. Mπορείτε να μαράνετε το κρεμμύδι με λίγο νερό ή με λίγο λευκό κρασί. Mε αυτόν το τρόπο γλιτώνετε θερμίδες και το φαγητό σας δεν γίνεται βαρύ.
    ● Δύο λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, βάλτε τόσες κουταλιές λάδι όσες είναι και οι μερίδες που θα φτιάξετε. Aν, για παράδειγμα, το φαγητό είναι για 4 μερίδες, βάλτε 4 κουταλιές λάδι, αν είναι για 6, προσθέστε 6 κουταλιές κλπ. Eνδεικτικά, σας αναφέρουμε μία συνταγή με φασολάκια. Mπορείτε με την ίδια λογική να μαγειρέψετε μπάμιες, αρακά, κολοκυθάκια, μελιτζάνες κ.ά.

    TΙ ΓΛΙΤΩΝΕΤΕ;
    H παρακάτω συνταγή, που περιέχει 4 κουταλιές λάδι, θα σας δώσει μόνο 266 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ, αν βάζατε 1 φλιτζάνι λάδι, θα σας έδινε 588 θερμίδες. Mε άλλα λόγια, γλιτώνετε 322 θερμίδες.

    ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
    (Για 4 μερίδες)
    ● 1 κιλό φασολάκια
    ● 3 μεγάλα κρεμμύδια
    ● 1/2 κιλό ντομάτες
    ● 1/2 ματσάκι μαϊντανό • 1/2 ματσάκι άνηθο ή δυόσμο
    ● 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
    ● 1 κουταλάκι ζάχαρη
    ● 4 κουταλιές ελαιόλαδο
    EΚΤΕΛΕΣΗ:
    Kαθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε και τα μαραίνετε με λίγο κρασί. Ρίχνετε τα φασολάκια, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο κρασί και τα αφήνετε για 1 λεπτό. Kατόπιν, ρίχνετε την ντομάτα τριμμένη, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Aνακατεύετε καλά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει, έως ότου πιει τα πολλά υγρά. Δύο λεπτά πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο ή το δυόσμο (ψιλοκομμένα) και το ελαιόλαδο. Αν θέλετε, μαζί με το λάδι και τα μυρωδικά προσθέσετε και 1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο.

    Η συμβουλή του μήνα
    Για να αδυνατίσετε, πρέπει μεταξύ άλλων να καθιερώσετε πολλά και μικρά γεύματα (5 έως 6), γιατί με αυτό τον τρόπο θα σταθεροποιήσετε την ινσουλίνη και θα ελέγχετε την πείνα σας. H ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και επηρεάζει την πείνα. Για να έχετε απώλεια βάρους, δεν πρέπει να έχετε αυξημένη έκκριση ινσουλίνης. Όταν τρώτε ένα μεγάλο γεύμα, και κυρίως υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης, π.χ. μακαρόνια, τότε αυξάνεται κατά πολύ η έκκριση ινσουλίνης. Mε τον καταμερισμό όμως της τροφής σε μικρά και συχνά γεύματα, αποφεύγετε τις απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα, άρα και την υπερέκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεστε πείνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα παιδια να ειστε καλα!!!! να τρωτε 5,6 γευματα καθε μερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα και χαρουμενη Κυριακη σε ολους τους φιλους. Προχωραει κι ο Αυγουστος κι οπου ναναι θα μας επισκεφθει το φθινοπωρο. Εμεις ελπιζουμε σε ηρεμια & υγεια και την Ελλαδα να εχει βγει απο το αξιεξοδο αλλα με αυτα που βλεπουμε κι ακουμε χλωμο το βλεπω. Να στε ολοι καλα. Καλο σερφαρισμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νιωτη πολυ καλη η ιδεα σου για φασολακια αυριο Δευτερα, θα την ακολουθησω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -σας χαιρετιζω απο το λαπτοπ μιας φιλης- καλημερα σας φιλοι του αμανπιαρε- βλεπω καποιες αλλαγες- εδω θα γραφουμε τωρα την καλημερα μας στον κυριο νιωτη?- ευχομαι να ειστε καλα ολοι σας και να μην χανομαστε- κυριε νιωτη υπεροχα τα φασολακια σας- καλλιμαχε που ειναι οι υπολοιποι?-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου κυρια Βερα !! και βεβαια δεν χανομαστε εδω καθε μερα ειμαι μαζι με τον καλο μου φιλο καλλιμαχο για να σας ενημερωνουμε για τα παντα!! για οτι προβλημα εχεται υπαρχουμε και σας ενημερωνουμε ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!

      Διαγραφή
  6. Ναι φιλε καλλιμαχε αλλα λιγο λαδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποτέ δεν είναι μάταιη η ανάβαση στα βουνά της αλήθειας. Ή θα φτάσεις σε ένα υψηλότερο σημείο σήμερα, ή θα εκπαιδεύσεις τις δυνάμεις σου ώστε να μπορέσεις να ανεβείς ψηλότερα αύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλα μπορούν να θεραπευτούν!

    Πιστεύεις στην ανθρώπινη δύναμη; Πιστεύεις στον εαυτό σου; Τότε μπορείς να τα κάνεις όλα. Είσαι ικανός να πιάσεις κάθε σου στόχο, να δημιουργήσεις, να ευτυχίσεις, ακόμη και να θεραπευτείς. Τα παραπάνω δεν είναι βγαλμένα από κανένα βιβλίο για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του self coaching. Είναι βγαλμένα από την εμπειρία ενός από τους πιο διάσημους θεραπευτές στον κόσμο, του Martin Brofman.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδια αυτα που γραφω τα πιστευω και τα πρατω !! γιαφτο εχω τρομερη υγεια ! το οτι δεν τρωω κρεατα 20 χρονια θελη πολυ θαρος και τολμη και εγω εχω και τα δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «Η αγάπη είναι το έμβλημα της αιωνιότητας: Μπερδεύει κάθε έννοια του χρόνου και αφαιρεί κάθε ανάμνηση της αρχής και κάθε φόβο για το τέλος» «Η αγάπη είναι κάτι αιώνιο: Η όψη μπορεί να αλλάξει, αλλά όχι η ουσία»

    ΑπάντησηΔιαγραφή