Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Για πολλά χρόνια προπονητής ο... πειρατής

Ο Ολυμπιακός επιλέγει τον Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ο Χρήστος Σταθόπουλος γράφει για τον “πειρατή της Καραϊβικής” που μπαίνει στο λιμάνι και αναλύει τι μπορεί να καταφέρει ο 38χρονος τεχνικός με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
 Ο Ολυμπιακός κλείνει, λοιπόν, τον Λεονάρντο Ζαρντίμ. Απ' ότι μαθαίνουμε, μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, οι κουβέντες έχουν πάει καλά και η συμφωνία σε όλα σχεδόν τα ζητήματα έχει επέλθει. Ακόμη και από την ΠΑΕ, αυτό που «βγαίνει» είναι ότι πιο πιθανό θεωρείται να έρθει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, παρά να χαλάσει ο ερχομός του Πορτογάλου (εντάξει, πάντα κρατάμε πισινή...).
Είχα γράψει από τις 17 Απριλίου στο katimagiko.gr (πατήστε εδώ) τη λογική με την οποία θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να κινηθεί ο Ολυμπιακός στο... προπονητικό παζάρι. Τότε, βέβαια, δεν ήξερε κανείς μας για τον Ζαρντίμ. Για να μην πολυλογούμε, έγραψα ότι ο Θρύλος θα πρέπει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο Βαλβέρδε.
Κι ας είπε τις προάλλες ο Βάσκος σχεδόν το αντίθετο. Εξακολουθώ να το υποστηρίζω. Δεν μπορείς να τα φέρνεις όλα τούμπα από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Ο Ζαρντίμ, απ' ότι λένε τα χαρακτηριστικά του, εφάπτεται στον προπονητή Ερνέστο Βαλβέρδε. Παίζει επιθετικά, προτιμάει το 4-2-3-1, με όλες τις παραλλαγές του, και οι επιδόσεις της Μπράγκα σε επίθεση και άμυνα είναι παραπλήσιες με εκείνες του πρωταθλητή.
Αν υπολογίσουμε, μάλιστα, τη διαφορά δυναμικότητας των δύο πρωταθλημάτων, αλλά και τον αυξημένο συντελεστή δυσκολίας του πορτογαλικού μαραθωνίου, οι... τιμές είναι σχεδόν ίδιες (70-17 τέρματα ο Ολυμπιακός, 59-29 η Μπράγκα).
Ο 38χρονος τεχνικός έχει πολλά συν: Πρώτα απ' όλα είναι νέος σε ηλικία με αντιστρόφως ανάλογη εμπειρία. Από μικρός είναι στο κουρμπέτι των πάγκων, από τα 27 του, και πριν πιάσει τα 40, γίνεται ο νεαρότερος τεχνικός που θα βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού. Για τον τρόπο που αγωνίζεται τα είπαμε.
Ακολουθεί τα σύγχρονα στάνταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το απέδειξε στην Πορτογαλία, όπου παραλίγο να μπει σφήνα στα δύο μεγαθήρια, Πόρτο και Μπενφίκα, με 15 διαδοχικές νίκες. Επιπλέον, η θητεία του δίνει στον Ολυμπιακό ένα γερό πάτημα στην αγορά της Ιβηρικής. Εχει άποψη και εικόνα και κυρίως έπειτα από τόσα χρόνια δουλειάς εκεί, μπορεί να “συμβουλέψει” την ερυθρόλευκη διοίκηση για τα φυντάνια της χώρας. Τα πήγε εξαιρετικά -όπως έχει χιλιογραφτεί- με ένα καλά δουλεμένο σύνολο στη Μπράγκα, το οποίο βρήκε από τον Πασιένσια.
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ετοιμο μαγαζί του αφήνει ο Βαλβέρδε, στρωμένο και με πελατεία. Είναι και κάτι άλλο. Λέγεται άφοβα πια, ότι ο... πειρατής της Καραϊβικής (κάπου στη Βενεζουέλα είναι γεννημένος) που οσονούπω θα πιάσει λιμάνι, “κέρδισε” τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο οποίος έχει αποδείξει αν κόβει το μάτι του. Δείτε Βαλβέρδε και όλους τους συνεργάτες που χρειάστηκε να φέρει στον Πειραιά. Για τον Ισπανό το ξέρετε, το θυμάστε: αν ο “τσινγκούρι” έλεγε “ναι”, το αφεντικό του Ολυμπιακού ήταν ικανό να του δώσει τον πάγκο σπίτι. Να τον βαφτίσει... Φέργκιουσον του λιμανιού.
 Ο Ζαρντίμ από την άλλη έρχεται με εξαιρετικές συστάσεις. Ποιος μας λέει ότι αν τα πάει καλά -και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θα ξεμυαλίσει τη διοίκηση; Ο έρωτας με έρωτα περνάει... ΥΓ. Ακούω για Μανωλά. Οτι είναι -λέει- ο νέος... Μέλμπεργκ. Θα έλεγα να μην γινόμαστε ιερόσυλοι. Οχι ακόμα. Η αστάθειά του, πάντως, με φοβίζει. Αν είχε Βαλβέρδε ο Ολυμπιακός, τα πράγματα θα ήταν πιο σίγουρα.
ΥΓ 2. Ο Πανόπουλος χαρακτήρισε “θίασο” τη Σούπερ Λίγκα. Τα πιο σοβαρά πράγματα, όπως είναι γνωστό, λέγονται μεταξύ σοβαρού και αστείου. Σοφός που μπορεί να προχωρήσει στη ζωή του είναι αυτός που έχει το γνώθι σ' αυτόν, προσθέτω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου