Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Τι τρώμε;...





  "Γλυκόξυνα λαχανικά"









Ετοιμάστε ένα κατάλευκο ρύζι μπασμάτι και απολαύστε το μαζί με αυτήν την υπέροχη συνταγή για γλυκόξινα λαχανικά. Πολύ εύκολη και απαλλαγμένη από τα βλαβερά ενισχυτικά γεύσης (γλουταμινικό μονονάτριο) που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα ασιατικά εστιατόρια.

ΥΛΙΚΑ (Για 6 άτομα)
glykoksina laxanika500γρ. κομματάκια ανανά σε ζουμί
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια των 2,5 περίπου εκατοστών
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια των 2,5 περίπου εκατοστών
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μπαστουνάκια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια διαγώνια ψιλοκομμένα
2 φλυτζάνια του τσαγιού μανιτάρια σαμπινιόν ψιλοκομμένα
250γρ. ανάλατα φυστίκια πεκάν
2 μέτρια καρότα κομμένα σε διαγώνιες ροδέλες
1 φλυτζάνι άσπρο λάχανο χονδροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο ginger (πιπερόριζα)
1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό ανανά
¼ φλυτζάνι του τσαγιού ξύδι από ρύζι
2 ½ κουταλιές της σούπας βιολογική soy sauce
4 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές άμυλο αραβοσίτου (κορν φλάουερ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στραγγίξτε τα κομμάτια του ανανά και κρατήστε ξεχωριστά το χυμό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε όλα τα λαχανικά και τα φυστίκια, εκτός από το λάχανο με ½ φλυτζάνι νερό, το σκόρδο και την πιπερόριζα. Σωτάρετε όλα τα υλικά μαζί σε ψηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά περίπου. Προσθέστε το λάχανο και το άλλο ½ φλυτζάνι νερό. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για άλλα πέντε λεπτά.
Σε ένα μπωλ τώρα ανακατέψτε το άμυλο αραβοσίτου και τη ζάχαρη. Προσθέστε το χυμό ανανά, τη σάλτσα σόγιας και το ξύδι και ανακατέψτε να διαλυθούν όλα καλά. Σε μια μικρή κατσαρόλα αδειάστε το μίγμα του ανανά και φέρτο το σε βρασμό. Βράστε τη σάλτσα για 2 λεπτά περίπου ή μέχρι να πήξει ελαφρά. Ρίξτε την μέσα στα λαχανικά και ανακινήστε την κατσαρόλα να πάει παντού.

Tip: -Τα λαχανικά δεν θα πρέπει να στεγνώσουν στην κατσαρόλα, αλλά ούτε και να περισσεύει το νερό. Γι’ αυτό αν κρίνετε ότι χρειάζεται, προσθέστε ένα μόνο κουτάλι νερού τη φορά.
-Αντί για ξύδι από ρύζι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξύδι από άσπρο κρασί.
-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα λαχανικά, όπως μπρόκολο, φασολάκια και άλλα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα λαχανικά, μειώνονας το χρόνο μαγειρέματος.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

2 σχόλια:

  1. καλημερα τι Φαγητο ειναι αυτο λογο νηστειας η για τον φιλο στην Κρητη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θα το φτιάξω σήμερα ευχαριστώ Φώτη.Σταυρούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή