Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Αντιδρούν στο «ψαλίδι» των δημοσίων δαπανών τα συνδικάτα

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Καπιτώλιο στο Μάντισον, πρωτεύουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν, εναντίον του νέου νόμου που πλήττει τα συνδικάτα και μειώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντισον Τζόελ ΝτιΣπέιν εκτίμησε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών κυμαινόταν μεταξύ 85.000 και 100.000, αριθμός που ξεπερνά ίσως το μέγεθος των κινητοποιήσεων στο Μάντισον στην διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και αγρότες με τρακτέρ, κρατώντας επιγραφές με συνθήματα όπως «προϋπολογισμός Ουόκερ = πόλεμος στους εργαζόμενους και στην μεσαία τάξη» και «ενωθείτε, στηρίξτε τις εργατικές οικογένειες».
Ο νόμος που προώθησε ο νέος κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών των Ρεπουμπλικάνων με στόχο να υποβαθμιστεί η ισχύς των συνδικάτων και να μειωθούν οι πολιτειακές δαπάνες σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, αφαιρεί από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά συμβάσεις εργασίας.
Παρόμοιες ρυθμίσεις προωθούνται σε 36 ακόμη πολιτείες για να εξασθενίσουν τα συνδικάτα, μια από τις δυνάμεις που παραδοσιακά υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν σε ένα βαθμό τους Δημοκρατικούς.
Διαδηλώσεις σημειώνονται σε όλη τη χώρα, ωστόσο το επίκεντρο της σύγκρουσης παραμένει στο Ουισκόνσιν.

www.zougla.gr

1 σχόλιο:

  1. Κάτι κινείται πάντως προς θετική κατεύθυνση. Απ' άκρη σ' άκρη σ' όλο τον κόσμο,φαίνεται οι άνθρωποι να παρατάνε τον καναπέ και να βγαίνουν στους δρόμους. Λες;

    ΄Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή