Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και 2ος αντιδραστήρας στη Φουκουσίμα

H υπηρεσία ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι παρουσιάστηκε και δεύτερο πρόβλημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταΐτσι, αφού άλλος ένας αντιδραστήρας έχει απολέσει το σύστημα ψύξης.
Συγκεκριμένα, το σύστημα ψύξης εκτάκτου ανάγκης δεν λειτουργεί πλέον στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της εταιρείας Tokyo Electric Power Co (Tepco), γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, εκπρόσωποι της εταιρείας ενημέρωσαν σήμερα την ιαπωνική κυβέρνηση ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, τονίζοντας ότι υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,
Σε επίσημη συνέντευξη τύπου στις 1:20 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα Κυριακής, ο εκπόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Yukio Edano είχε τονίσει ότι το πρόβλημα στον αντιδραστήρα 3 συνεχίζει να υφίσταται, ωστόσο προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος έκρηξης, ειδικοί επιστήμονες προχώρησαν στην απελευθέρωση ραδιενεργού ατμού προκειμένου να μειωθεί η πίεση του αντιδραστήρα.
Το πρωί του Σαββάτου, σημειώθηκε έκρηξη στο κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 1 της ίδιας μονάδας και σήμανε συναγερμός για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε, πάντως, ότι από την έκρηξη δεν επηρεάστηκε ο πυρήνας και μόνο μικρό ποσοστό ραδιενέργειας εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.
Σχετικά με την έκρηξη, αξιωματούχος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας είχε πεί ότι η έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 ίσως να έχει προκαλέσει την έκθεση σε ραδιενέργεια τουλάχιστον εννέα ατόμων, με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις τοπικές Aρχές και από άλλες πηγές.
Το ειδησεογραφικο πρακτορείο Kyodo ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της περιοχής με σημάδια έκθεσης σε ραδιενέργεια. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός κυμαίνεται ανάμεσα σε 70 και 160 άτομα, υπογραμμίζει πηγή μέσα από την ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Αυτή τη στιγμή, η ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο είναι 20 χλμ. έχοντας αυξηθεί κατά 10 χλμ. μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να εκτιμά ότι 200.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου