Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Ναυάγιο Αντικυθήρων: Νέα ευρήματα καιρού επιτρέποντος...

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Νέα ευρήματα καιρού επιτρέποντοςΕνα χάλκινο δόρυ, ανάλογο με εκείνο που είχε αναδυθεί από βάθος 55 μέτρων πριν από δύο χρόνια, αναμένεται να βγάλει σήμερα από τον βυθό των Αντικυθήρων η ερευνητική ομάδα που βουτά για να διερευνήσει τα μυστικά ενός από τα διασημότερα και πλουσιότερα ναυάγια του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
 Οι έρευνες στην περιοχή στην οποία έχει εντοπιστεί το ναυάγιο των Αντικυθήρων, απ' όπου και ανελκύστηκε ο αινιγματικός μηχανισμός, άρχισαν ξανά την περασμένη Παρασκευή με τη βοήθεια ενός νέου είδους ανιχνευτή μετάλλου. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες κοντά στο προηγούμενο δόρυ εντοπίστηκε και το δεύτερο, το οποίο αν επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα έρθει στην επιφάνεια σήμερα. Μέχρι τότε οι επιστήμονες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ, οι οποίοι ερευνούν το ναυάγιο, δεν θα μπορούν να προσδιορίσουν τη χρήση του - αν πρόκειται δηλαδή για όπλο ή για τμήμα χάλκινου γλυπτού - καθώς θα πρέπει πρώτα να μετρήσουν το μήκος και το βάρος του. Η πρώτη φάση των ερευνών θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου και η δεύτερη θα ξεκινήσει στα μέσα Αυγούστου για να λήξει τον Σεπτέμβριο.
 Ευρήματα όμως ήρθαν στο φως και από τις δοκιμαστικές καταδύσεις που έγιναν την Πέμπτη στο λιμάνι των Αντικυθήρων, στον όρμο Ποταμός που αποτελεί και το λιμάνι του νησιού. Εξι λίθινες άγκυρες, μία σιδερένια σε σχήμα Υ ρωμαϊκής εποχής κι ένας πήλινος πύραυνος (πήλινη φορητή εστία) - τα οποία εκτιμάται ότι ήταν απορρίψεις - βρέθηκαν κατά την έρευνα στην περιοχή, αποδεικνύοντας τη διαχρονική χρήση του χώρου ως αγκυροβόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου