Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ. Ο Ερντογάν επέστρεψε, οι μάχες συνεχίζονται...

«Όποιος σηκώσει όπλο, θα το πληρώσει ακριβά. Έχουμε σκοπό πάντα με τη βοήθεια του θεού να καθαρίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας από τέτοιου είδους στοιχεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι μάσκες πέφτουν, θα την πληρώσουν πολύ ακριβά αυτήν την προδοσία. Τα F-16 βομβάρδισαν διάφορα
σημεία ανά τη χώρα. Αυτό είναι προδοσία. Κάνω έκκληση σε όλους τους αρχηγούς από το κάθε τμήμα των ένοπλων δυνάμεων να κρατήσουν σωστή στάση».
 Αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, τα πρώτα λόγια του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά τo αιματηρό πραξικόπημα που πραγματοποίησε μεγάλη μερίδα του στρατού και συνεχίζει να διατηρεί θέσεις-κλειδιά σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Βομβάρδισαν το ξενοδοχείο όπου έκανε διακοπές - Όσα είπε στο διάγγελμα «Σήμερα όπως ξέρετε υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά από την κινητικότητα, υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης για την ενότητα του έθνους μας. Υπάρχει μια ομάδα, το "παράλληλο κράτος", υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Μετά από προσπάθειες 40 ετών είχαν καταφέρει να εισβάλουν στις δομές του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κίνηση που έγινε ήταν μια προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τους. »Υπάρχει μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με τις ψήφους του λαού και ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί. Δεν θα τα καταφέρουν.
 Εμείς σε αυτόν τον ιερό αγώνα μας, βάλαμε τις ζωές μας μπροστά και αυτήν τη στιγμή αυτή η κίνηση θα γίνει η αιτία να καθαρίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτούς που είχαν σχέση με το "παράλληλο κράτος". Η κίνηση έγινε πριν από τις κρίσεις των αξιωματικών. Ήξεραν ότι τους γνωρίζαμε και τους αποβάλαμε. Η Τουρκία έχει νέες δομές και νέες συμπεριφορές. Έτσι κάναμε τα βήματά μας. Εδώ, το "Ατατούρκ" πριν από λίγες ημέρες έγινε στόχος του Ισλαμικού Κράτους. Είχαμε δεκάδες θύματα. Και σήμερα υπήρξε εισβολή του παράνομου κράτους. Πάνω από το αεροδρόμιο πετάνε F-16. »Πριν έρθω εδώ ήμουν στην Μαρμαρίδα και όταν έφυγα έμαθα ότι βομβάρδιζαν το σημείο που βρισκόμουν. Αυτά έκαναν. Επίσης, επιτέθηκαν στις Μυστικές Υπηρεσίες, στην Προεδρεία της Δημοκρατίας. Έχουν συλλάβει τον γενικό μου γραμματέα. Δεν ξέρω την κατάσταση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους καλώ, όλους τους αρχηγούς των Σωμάτων. Εσείς νομίζω, πιστεύετε στις αξίες αυτού του λαού, όμως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν αντίθετες απόψεις από εσάς.
 Δεν είναι πιστοί στις αρχές του κράτους. »Είναι πιστοί στην Πενσυλβάνια (σ.σ. τον Γκιουλέν). Απευθύνομαι στους φαντάρους: Είστε δικά μας παιδιά. Αυτήν τη στιγμή, εσείς μην αντιστέκεστε απέναντι στον κόσμο. Είναι οι πατεράδες σας, οι μανάδες, τα αδέλφια σας. Αν κάνετε το αντίθετο, θα πληρώσετε και εσείς βαρύ τίμημα. Συλλαμβάνονται πολλοί αυτήν τη στιγμή. Δεν θα μείνουμε εδώ. Θα πάμε μέχρι ψηλά στην ιεραρχία μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα καθαρίσουν. Συνεχίζουμε. Αυτό θα συνεχιστεί. Όπως αντιμετωπίσαμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Η οργάνωση του Γκιουλέν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια, την κάνουν με τα όπλα του τουρκικού λαού. Κάποια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός ελέγχει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση και πρόεδρος εκλεγμένος. Είμαστε στα καθήκοντά μας και με την βοήθεια του θεού, θα συνεχίσουμε αυτήν την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους εισβολείς να υπάρχουν στη χώρα μας», ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας. Χάος, εμφύλιος και τρόμος
 Το βράδυ της Παρασκευής, στη γειτονική Τουρκία εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ πολλών ωρών έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 60 ανθρώπων, δημιουργώντας σκηνικό εμφυλίου επί πολλές ώρες. Κι ενώ οι πραξικοπηματίες είχαν πιάσει στον ύπνο το τουρκικό πολιτικό σύστημα, μετά τις 2.00 το κλίμα άλλαξε ελαφρώς, καθώς οι πληροφορίες έκαναν λόγο για επαναφορά του Ερντογάν. Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Μετά τις 2.30 ο αρχηγός της ΜΙΤ ανακοίνωνε ότι το πραξικόπημα απέτυχε. Αυτές οι εκτιμήσεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται προς ώρας, καθώς οι μάχες μαίνονται στην Άγκυρα και ο Ερντογάν παραμένει στην Κωνσταντινούπολη.
 Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας υπάρχει ένταση, καθώς στρατιώτες που συμμετέχουν στο πραξικόπημα συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, επιχειρώντας να ανακτήσουν τον έλεγχο καίριων σημείων. Παράλληλα, δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κτίριο της τουρκικής Eθνοσυνέλευσης τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Mέλος της τουρκικής Βουλής που μίλησε τηλεφωνικά στο Reuters ανέφερε ότι κοινοβουλευτικοί βρίσκονται σε καταφύγια εντός του κτιρίου. Oμάδα στρατιωτών εισέβαλε στο κτίριο του ομίλου μέσων ενημέρωσης Ντογάν, στο οποίο βρίσκεται μεταξύ άλλων και το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου