Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ. Φωτιά Εύβοια: 20.000 στρέμματα στάχτη, πώς καίει σε μέτωπο 20 χλμ. Πυρκαγιά σε Ρέθυμνο, Τζιά

 Εύβοια: 20.000 στρέμματα στάχτη, πώς καίει σε μέτωπο 20 χλμ. Πυρκαγιά σε Ρέθυμνο, Τζιά 1 Ποιες οι εξελίξεις με τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια; Νέες φωτιές σε Ρέθυμνο, Τζιά. Μετά την μεγάλη φωτιά στη Χίο, τώρα και η Εύβοια κατακαίγεται από τις πύρινες φλόγες. Με ενισχύσεις συνεχίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη δύσκολη μάχη με τις φλόγες σε βόρεια Εύβοια, Ρέθυμνο και Τζια. Η φωτιά στη βόρεια Εύβοια μαίνεται ανεξέλεγκτη, όμως δεν φαίνεται για την ώρα να απειλεί οικισμούς.
 Ήδη η καταστροφή που έχει συντελεστεί θεωρείται ανυπολόγιστη. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους. Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά στην Εύβοια ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες εδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.
 Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.
 «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή. Αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην περιοχή Κατούνια, περίπου δύο με τρία χιλιόμετρα από τη Λίμνη, που είναι και η τελευταία εστία. Για γιγάντιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, έκανε λόγο ο δήμαρχος της Λίμνης Ευβοίας Χρήστος Καλυβιώτης.
 Ο κ. Καλυβιώτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, σε επιφυλακή θα μείνουν όλη τη νύχτα και οι δυνάμεις του δήμου συμμετέχοντας στην προσπάθεια να περιορίσουν την πυρκαγιά. Κατά τον ίδιο, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές. Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν: 120 πυροσβέστες με 49 οχήματα, 44 πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, έξι μηχανήματα, επτά υδροφόρες, τρία αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Ρέθυμνο, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Σακτούρια Ρεθύμνου έχει πλησιάσει στα πρώτα σπίτια στην Αγία Γαλήνη, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν συνολικά:
 57 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα οχήματα ΟΤΑ, τέσσερα βυτιοφόρα και δύο ελικόπτερα. Δυνατοί άνεμοι πνέουν και στην Τζια, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα. Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές με δύο οχήματα, τρία οχήματα ΟΤΑ, τρία βυτιοφόρα και ένα ελικόπτερο. Δείτε περισσότερα: http://www.fimes.gr/2016/07/fotia-euvoia-rethumno-tzia/#ixzz4FyhjTgex

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου